The Balvenie Caribbean Cask 14 YO

Splitte mine bramseil; en whisky for skotske sjørøvere? Hvordan kler den delikate whiskyen til The Balvenie sluttlagring på romfat i denne varianten?

The Balvenie Caribbean Cask 14 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum43 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriThe Balvenie
UtgiverThe Balvenie

Med stadig fallende tilgang til gode sherryfat og hard konkurranse om de beste bourbonfatene, kan man merke en nesten panisk eksperimentering med andre fattyper hos mange destillerier. Vi har tidligere vært innom hva man kan få til når man lykkes med sluttlagring på madeirafat, portvinsfat og jomfrueik, og vi må vel snart innom noen gode whiskyer med rødvinsfinish. Like vel er mange av disse utgivelsene ganske kontroversielle. I noen tilfeller opplever man at de alternative fatene er alt for dominerende, slik at mye av destillerikarakteren og uttrykket man forventer av en skotsk single malt ikke når igjennom. Andre ganger kan problemet være det motsatte: kort sluttlagring på f.eks. hetvinsfat kan gi whiskyen et litt “sminket” uttrykk, der fatpregene ikke har blitt integrert godt nok med resten av whiskyen.

Så hva skal man tro om denne whiskyen fra Speyside-destilleriet The Balvenie? Sluttlagring på romfat er i seg selv spennende, men destilleriet oppgir ikke hvor lang denne siste delen av lagringen har vært. På den positive siden er det all mulig grunn til å ha tro på romfatlagret whisky. Vi snakker tross alt om en mer subtil drikk enn f.eks. portvin eller rødvin, og det kan heller ikke være noen tvil om at rom har en smaksprofil som ligner mer på whisky. Tanken på noen tørre og brente sukkertoner i samspill med den myke whiskyen til The Balvenie er også interessant. Som alltid koker det ned til jobben som har vært lagt ned i produktet og kvaliteten på fatene.

Det finnes også en offisiell 17 år gammel Balvenie med romfinish.

Presentasjon:
14 år er ingen dum alder for en whisky, og det er som alltid lite å si på innpakningen. Det jeg imidlertid ikke er så fornøyd med er at de har lagt seg på fattige 43 % alkohol, og det kunstige oransje skjæret whiskyen har. Den karamelljusterte fargen er ikke like grell som Cragganmore 12, men den er ikke langt unna heller.

Lukt:The Balvenie - Caribbean Cask 14 yrs (1 of 1)
Ikke overraskende lukter dette søtt. Dette er tross alt en Balvenie, og romfatene har nok sitt å si de også. Ferske sukkerroer, maltsukker, knekk og smørbukk i salig blanding. Det er også en dempet men markant syrlighet her, som trekker tankene i retning av hermetiske kirsebær og et ørlite hint av sitron. Jeg finner også hint av hvit trøffelolje (av den typen som ikke inneholder trøfler), mørkbrente kaffebønner, dadler og en svak eim av brent plastikk. Vann gjør lukten hakket friskere, og jeg plukker opp en del peppermynte, samt hint av vaniljesaus, bivoks og et blaff av Fernet Branca. Pregene av gyllen rom får også litt spillerom med både melasse, kanel og eau de cologne.

Smak:
Smaken begynner behagelig nok med en fin tørr sødme og en del krydder. Muscovadosukker, maltsukker, kardemomme, karve og mørk lakris. Smaken sitter i munnen relativt lenge, og etter hver slurk blir smaken sakte men sikkret bitrere og tørrere; med kakaopulver, eikespon, druekjerner, sesamolje og paranøtter. Hint av kaffe også i smaken, samt et mildt fruktig preg av hermetiske pærer og ananas. Alt i alt en tørr smak, men uten å være spesielt tannindrevet. Noen dråper vann fjerner overraskende nok litt av kompleksiteten i smaken, men hint av stekt banan, sukat og crème brûléeer er kjærkomne tillegg til smaken. Litt av tørrheten har sluppet taket til fordel for noe mer sødme, uten at det verken beveger smaken i en positiv eller negativ retning helhetlig sett.

Konklusjon:
Det er en god dram dette her, og romfatene er svært godt integrert og balansert i whiskyen. Samtidig føles det som det mangler et eller annet jeg ikke helt klarer å sette fingeren på her. Litt tyngde muligens? Det virker på en måte som om romfatene hadde kommet enda mer til sin rett i en litt fyldigere whisky. Når alt kommer til alt har jeg imidlertid ingen problemer med å anbefale Balvenie Caribbean Cask, kanskje spesielt utendørs en varm sommerdag med et stort glass isvann ved siden av. Det kan diskuteres om kvaliteten står helt i stil til prisen, men jeg føler meg i det minste ikke snytt. En god whisky med særpreg, som også gir meg lyst til å teste den 17 år gamle varianten.

81/100

– Rasmus

The Balvenies nettside