Glenmorangiraff

Glenmorangie 10 er i en begrenset periode tilgjengelig i en artig sjiraffmønstret boks i metall. Som en som er opptatt av naturvern og til en viss grad design er dette gode nyheter.

Glenmorangiraff

Historien om Islay-gators som noen kreative sjeler hos LVMH diktet opp i 2011 hadde stor underholdningsverdi, og var visuelt sett veldig koselig. Det kan være gøy når en whisky har et tema eller en historie, så lenge kvaliteten også er god. Det var til alt overmål Ardbeg Alligator, en whisky jeg gjerne skulle hatt mer enn én flaske igjen av.

Hva har så alligatorer, markedsføring og Ardbeg med sjiraffer, dyrevelferd og Glenmorangie å gjøre? Ser man bort fra åpenbare paralleller som eksotiske dyr som tema og at destilleriene har samme eier, er det ingen tvil om at markedsføring er en del av Glenmorangies nye satsning på sjiraffer. Når man putter såpass klassiske whiskyer som Glenmorangie 10, Lasanta og Quinta Ruban i en sjiraffmønstret metallboks er det for å skille seg ut i mengden. Når man fokuserer på dyrevelferd er det fordi det er noe mange kjøpere setter pris på. På samme måte som man hentet inspirasjon fra produksjonsprosessen da man skulle navngi Ardbeg Alligator, kommer sjiraffkonseptet her fra Glenmorangies høye og tynne destillasjonspanner. Som man ser av bildet på baksiden av boksen er det en viss likhet mellom halsen til en sjiraff og destillasjonsapparatene.

De siste 30 årene har sjiraffbestanden sunket med 30 %, og flere typer sjiraffer er nå utrydningstruet, informasjon som for mange drukner litt i alle de triste nyhetene. Hovedgrunnene til at det nå er under 100.000 dyr igjen er tap av habitat og et stort marked for sjiraffkjøtt på såkalte “bushmeat”-markeder. Glenmorangie har derfor startet et samarbeid med Giraffe Conservation Foundation (GCF), med fokus på den nubiske giraffen, en underart som det bare er ca 3 000 individer igjen av. Over en treårsperiode støtter Glenmorangie GCF med investeringer for ekstrapersonell, veterinærer og utstyr, med mål om å beskytte sjiraffer mot tap av habitat og krypskyting, gjeninnføring av sjiraffer tilbake til sitt naturlige område i Uganda, GPS-sporing av sjiraffer for bedre overvåkning og trening og bygging av kapasiteten til afrikanske naturvernere, slik at de bedre kan bevare sjiraffen.

Markedsføring eller ikke, så lenge alt dette kommer den truede sjiraffbestanden tilgode er det vanskelig å ikke sette pris på tiltaket, uansett om man deler min entusiasme for den litt quirky innpakningen eller ikke. Særlig når man vet whiskyen som kommer i boksen er god, og prisen på denne varianten er akkurat den samme som om flasken skulle kommet i en pappeske.

Det er umulig å hjelpe alle gode formål, spesielt i vanskelige tider som dette. La meg derfor gjøre det litt enklere for deg: Glenmorangie og LVMH er allerede i gang med å bidra, og de ber deg ikke om penger. Selvsagt vil de at du skal kjøpe whiskyen deres, men også dét er helt valgfritt. Det du kan gjøre er å være med på å spre budskapet. Pek på boksen og fortell noen ord om den hvis du ser den på polet sammen med noen. Eller hvis du uansett hadde planer om å kjøpe en flaske Glenmorangie 10: Hvorfor ikke velge en med sjiraffboks, så har du noe å prate med gjester om? Økt oppmerksomhet er viktig i saker som denne, og kan være med på å berge det fantastiske mangfoldet som finnes blant dyrene – eller om ikke annet gjøre en vanskelig situasjon litt bedre.

– Rasmus