Johnnie & Cola, Mixed Drink

Kan dette egentlig være noe annet enn forferdelig?

Johnnie & Cola, Mixed Drink

Nosinginfo

TypeMixed Drink
Alkoholvolum4,6 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriN/A
UtgiverDiageo

Som whiskyentusiast kan samlingen fort hope seg opp, noe som går ut over oppbevaringskapasitet og lommeboken. Det finnes mye godt der ute, det finnes mye spennende og det finnes en og annen ting som ikke er god, men som er såpass morsom at man bare må ha den. Jeg synes alle whiskyskap bør inneholde minst en Drumguish, Jack’s Whisky, peated Säntis eller tilsvarende søppel.

Så er det alle tingene man ikke behøver å kjøpe da – klare situasjoner der du kan spare penger på å se et produkt og tenke “Dette – dette trenger jeg ikke”. Ferdigblandet Johnnie Walker og cola på boks er et sånt produkt. Ikke smaker whisky og cola spesielt godt sammen. En annen ting er blandingsgraden. Drinker bestående av sprit og brus bør ligge rundt 50/50 (kan til nød krype opp mot 70/30 i favør av brus på en veldig varm dag), hvis brennevinet skal ha nok effekt på smaken, ikke bare skjules bak søtt kliss og gjøre deg drita. På 4,6 % snakker vi drøyt 10 % whisky og 90 % cola. Det er ikke spesielt lovende.

Som du skjønner har jeg altså null tiltro til denne greia. Når jeg likevel anmelder den er det til skrekk og advarsel til andre som finner denne driten i Tsjekkia eller hvor nå enn dere måtte snuble over den.

Lukt:
To tanker dukker opp umiddelbart: 1. Whisky og cola lukter som en enda dårligere blanding enn jeg husket det. 2. Denne boksen må inneholde Jolly Cola, eller i beste fall Royal Crown – ikke Coca eller Pepsi. Mørk bakesirup, kardemomme, appelsinskall, lavendel, vanilje og alle disse andre vage pregene som til sammen utgjør lukten av cola. Men alt er off, seigt, klissete, nettopp som disse off-brand variantene. Som om ikke det var ille nok er det vage undertoner av whisky her. Det kunne nesten like gjerne vært vodka, så utvannet er det, men langt i det fjerne kan man ane hint av mais og Caol Ila-røyk.

Smak:
Men faen i helvete da, vaniljecola? Altså, ikke med en like kraftig vaniljesmak, men helt klart i den retningen. Med Islay-røyk og en boozy bismak. Mest av alt smaker det som å våkne på et sted du egentlig ikke har lyst til å være etter en altfor lang rotbløyte, og vertskapet byr på doven cola. Smaken av gårsdagens alkoholinntak møter dagens cola, og du innser at du sannsynligvis ikke er kjørbar eller arbeidsfør i løpet av det neste døgnet. Det er lenge siden sist jeg hadde den følelsen. Flere år faktisk. Men alt kommer tilbake nå.

Konklusjon:
Alle har blandet cola og børst en gang i tiden, det smaker sånn, bare verre. Og ja, jeg tar heller en Jack & Coke enn dette, noe som sier ganske mye. Fullstendig udrikkelig, selv på en dårlig dag.

15/100

– Rasmus