Glengoyne Cask Strength, batch #1

Noen ganger frister det veldig med et glass whisky med solid sherrysmak. Da finnes det verre ting å gripe etter en Glengoyne Cask Strength. Fans av Aberlour, Macallan og Glendronach bør i hvert fall kjenne sin besøkelsestid.

Glengoyne Cask Strength, batch #1

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum58,7 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriGlengoyne
UtgiverGlengoyne

Jakten på god sherryfatlagret whisky fortsetter. Det som før i tiden var relativt vanlig har nå blitt stadig sjeldnere og kvaliteten har gått nedover. Når man nærmest ser flere bourbonfatlgrede Mortlachs enn de vante sherrytapningene er det et tegn i tiden. Så har vi disse destilleriene som faktisk klarer å holde fokusen på sherry da, enten gjennom nettverk eller egen produksjon av sherryfat. Destillerier som Glendronach og Glenfarclas ser fortsatt ut til å ha grei tilgang til denne typen fat (selv om vi også der ser mer bourbonfatlagring), og Aberlour virker nok så trygge (enn så lenge). Så har vi Glengoyne da, som kanskje ikke først og fremst er kjent for ekstreme sherrybomber, men som likevel har gjort sherryfat til en del av signaturen sin. Whiskyer som eksempelvis Glengoyne 21, The Teapot Dram og den glimrende tapningen til Dr. Jekyll i Oslo viser like vel at whiskyen tåler et heftig sherrypreg. Skal man imidlertid ha en lett tilgjengelig og ikke altfor brutalt dyr flaske sherrytung Glengoyne er Cask Strength-whiskyene deres på mange måter det beste alternativet.

Før destilleriet omstrukturerte serien sin fantes det en 12 år gammel Cask Strength, som dessverre ikke traff noen nerve hos meg. Pussig nok var det først da de kuttet denne og byttet den ut med en vanlig 12-åring (som slett ikke er verst) og en Cask Strength-serie uten aldersbetegnelse at ting for alvor begynte å ta seg opp. Denne anmeldelsen tar for seg batch nummer en (av tre foreløpig). Det er naturligvis en viss forskjell mellom disse, men essensen er like vel den samme: kompromissløs sherrytung, men like vel delikat whisky fra et destilleri som sjelden skuffer.

Man kan for tiden kjøpe batch 2 på Vinmonopolet for 790 kr (juni 2016), og er man heldig kan man snuble over en flaske på taxfree til enda bedre pris.

Presentasjon:
Fin dyp rødlig bronsefarge, ikke kjølefiltrert på 58,7 % og fin viskositet. Enkelt og greit en flott presentasjon.

Glengoyne CS 2 (1 of 1)Lukt:
Så snart man har fått luftet bort den eksplosive alkoholen (58,7 % er tross alt ikke til å kimse av) leverer whiskyen et kraftig, men like vel balansert, duftbilde. Melkesjokolade, hasselnøtter, fudge, svisker, créme brûlée, kanel, muskatt og grønne pærer. Vi befinner oss definitivt i dessertwhiskyens verden, og på samme måte som man nærmest kan føle seg mett bare av å se en mektig kake, gjør Glengoyne Cask Strength en hver annen dessert overflødig. Lukten er like vel ikke overveldende søt, og milde preg av kalk og syrlig treverk balanserer de heftige hetvinsluktene på en fin måte. Etter en god skvett vann slipper treverket til mer, og whiskyen tilføres en brent, lett svovelaktig note (heldigvis uten å sjenere på noe som helst vis), samt knekk, Mariekjeks, rødvinseddik og en anelse sitron.

Smak:
Etter å ha luktet på whiskyen bør ikke smaken komme som noen stor overraskelse. Dette er rett og slett flytende Christmas Cake med noe attåt. Mørk sjokolade, smørkaramell, rosiner, Sauternes, soyasaus, grønn te, pistajnøtter, sort pepper, grønne seigmenn, kandiserte epler. Munnfølelsen er herlig feit og smaken er utvilsomt på den søte siden. På samme måte som i lukten klarer imidlertid friske tanniner å balansere whiskyen akkurat så mye den trenger for å ikke føles klam. Etter en god skvett vann (her er det egentlig bare å kjøre på, denne whiskyen tåler mye vann) kommer det til nye preg av kaffe, grønne druer, lønnesirup, maraschino og masse demerarasukker og et mildt preg av maltet bygg. Herlig.

Konklusjon:
Det finnes whisky for de fleste anledninger (bortsett fra jobb og bilkjøring), og her har vi en som virkelig gjør seg etter en god middag. Sherrypreget er fyldig og tungt, men balansen gjør at Glengoyne Cask Strength på ingen måte føles for ekstrem. Det ville ikke vært urimelig å sammenligne den med drammer som Glendronach 15 “Revival” eller Aberlour a’Bunadh, men i likhet med disse whiskyene har den også en særpreget kjerne – denne gangen i form av Glengoynes klassiske signatursmaker og -lukter og en liten dæsj fordums Macallan. Det finnes mer komplekse whiskyer der ute, men so what?

85/100

– Rasmus

Glengoynes nettside