Lagavulin 16 har lenge vært en av de mest populære whiskyene fra Islay, og det er lite som tyder på at dette kommer til å endre seg med det første. I en verden der destillerier stadig gir ut yngre whiskyer står det utvilsomt respekt av å levere en standardwhisky på hele 16 år. Men hvordan er egentlig lukten og smaken? Som meg er det sikkert mange der ute som har drukket denne whiskyen en del, men pussig nok viser en del whiskyer seg å fremstå annerledes når man går i dybden.
Vi skal endelig ta en whisky fra Lowland igjen. Denne gangen er det kanskje en av de mest profilerte, Auchentoshan 12, som skal smakes og vurderes. En whisky som er destillert tre ganger, betyr det at den har det lille ekstra?
Selv om Jura ligger rett ved den kjente whiskyøyen Islay skiller whiskyene fra dette destilleriet seg ganske mye fra de andre i området. Jura Superstition trekker mystikk og overtro frem i rampelyset. Spørsmålet er om de med denne whiskyen kan bevege oss fra overtro til tro.
De fleste skotske whiskyer er dobbeldestillert og har svært i varierende grad røyk i seg. Hva skjer om man varmer malten med kun varmluft og destillerer whiskyen tre ganger? Springbank ventet i tolv år og gir oss svaret med Hazelburn 12. En litt annerledes whisky fra The Mull of Kintyre.
Vi skal nok en gang vurdere en whisky der navnet er mer til forvirring enn hjelp. Denne whiskyen er egentlig fra Speyside-destilleriet Miltonduff, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen.
Vi tar en titt på en gammel klassiker. Vat 69 har dukket opp som en referanse hos alt fra Shackleton til Band of Brothers, de tøffeste guttene i klassen med andre ord. Skotsk Taake tar utfordringen og gir oss i kast med en ung blend med tønnevis av sjarm.
Talisker lover mye med denne nye whiskyen uten aldersbetegnelse. På papiret skal Talisker Storm skru den klassiske Talisker-smaken til 11 og levere mer av det mange av oss liker best med dette destilleriet. Vi sjekker om dette stemmer.