Talisker Storm

Talisker lover mye med denne nye whiskyen uten aldersbetegnelse. På papiret skal Talisker Storm skru den klassiske Talisker-smaken til 11 og levere mer av det mange av oss liker best med dette destilleriet. Vi sjekker om dette stemmer.

Talisker Storm

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum45,8 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriTalisker
UtgiverTalisker

Talisker er et destilleri som sjelden skuffer. Når jeg tenker meg om tror jeg alle whiskyene jeg har drukket derfra har vært bra, noe jeg dessverre ikke kan si om så mange destillerier. Derfor var forventningene definitivt der da Talisker Storm ble lansert. Samtidig var entusiasmen litt splittet: På den ene siden har det dukket opp stadig flere tvilsomme whiskyer uten aldersbetegnelse, og det er lett å bli litt lunken til dette konseptet. På den annen side går destilleriet tøft ut her, og maner frem bilder av en røff whisky, preget av en vegg med røyk og sjø. Dessuten er jo dette en Talisker, så da må den jo være bra! Eller… må den egentlig det?

Fra destilleriets beskrivelse av Talisker Storm: “… TALISKER STORM is an exuberant new expression of TALISKER: more intense and smoky, with enhanced and vibrant maritime notes, smoothly balanced by TALISKER’S signature hot sweetness.”

Presentasjon:OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En flashy etikett og boks dekker en klar flaske med gulbrunt innhold. Det er lett å se at denne er tilsatt E150 karamell for ekstra farge (hvis man forstår tysk, dansk, polsk eller gresk kan man også lese på flasken at innholdet har fått ekstra fargestoff). Clinget er ikke spesielt bra.

Lukt:
Auda! Denne whiskyen kan ikke være spesielt gammel… Hvitvinseddik, druekjerneolje, sitronskall, kardemomme og grønn pepper. Whiskyen er definitivt maritim, med innslag av inntørket tang, tjære og kald peis/sot. Det er også noen friskere preg fra fatene her, først og fremst i form av kokos og furukvae. Det hele altså ungt og relativt syrlig i starten, men syrligheten demper seg noe over tid.

Med vann slipper en ganske trivelig maltlukt litt til, og den verste brodden av syrlighet og råsprit dempes noe. Det har blitt noe mer røyk, men samtidig mindre salt og sjø nå. Helheten blir også noe mer floral; først og fremst i form av syriner og sitronmelisse. Helheten har et kraftigere parfymepreg enn jeg er vant til fra Talisker. I tillegg kommer det frem litt kirsebær og vanilje, samt et markant jordaktig preg.

Smak:
Noe ustabil start, der smaker må kjempe for å gjøre seg merkbare bak råspriten. Etterhvert mye sitron, jalapeño og kokos. Noe mørk sjokolade, en del salt og en veldig svak røyksmak til Talisker å være. Starten føles relativt stram; med en rå tresmak med en del tanniner. Sjokoladen og salten er ikke spesielt godt integrert og ligger som adskilte deler av smaken. Lite harmoni altså, så her trengs det vann.

Med vann får whiskyen en mye bedre ankomst, der røyk, salt, pepper og mørk sjokolade er bærende før det kommer en del kokos, valnøtter og litt banan. Fortsatt noe eddik og ungdommelig råhet, men vannet har utvilsomt fjernet det verste stikket. Balansen har blitt akseptabel, men ikke mer. I likhet med lukten kommer det frem noe sitronmelisse i smaken, samt stekte valnøtter, litt druesaft og sjokolademousse mot slutten. Ettersmaken har en ok lengde med tanke på whiskyens alder.

Konklusjon:
Slik markedet fungerer nå må man nesten akseptere at hyllene fylles av stadig flere unge whiskyer. Det finnes tross alt en del gode whiskyer uten aldersbetegnelse, og ofte er disse godt under 10 år gamle. Det man ikke skal akseptere er misvisende markedsføring. Talisker Storm er en ung og uferdig whisky, som lover noe den ikke klarer å holde på både smak og lukt. Når den i tillegg koster mer enn den adskillig bedre Talisker 10 er dette en rip-off, rett og slett. Med vann smaker dette helt ålreit, og det smaker unektelig Talisker, men i min verden er ikke “ålreit” godt nok fra dette destilleriet. Når markedsføringen i tillegg tenderer mot uærlig må jeg trekke poeng for det også. Jeg ville ikke gå så langt at jeg fraråder folk å kjøpe denne, men hvis den står ved siden av en Talisker 10 i hyllen bør valget være enkelt. Du er herved advart.

65/100

– Rasmus

Taliskers nettside