Jura Seven Wood

Jura Seven Wood serverer mengder med fransk eik i et ungt uttrykk. En krydret og relativt god dram, selv om den aldri blir min favoritt.

Jura Seven Wood

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum42 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriJura
UtgiverJura

Jura jobber iherdig for å styrke seg som maltwhisky-merke, med lanseringer av stadig nye whiskyer, som nettopp Jura Seven Wood. Slik jeg ser det lider de av to ting: Mange uttrykk av lav kvalitet oppigjennom, og en smaksprofil som skiller seg en del fra de fleste andre destillerier. En profil som mange, meg selv inkludert, rett og slett ikke liker spesielt godt.

Konseptet her er imidlertid litt interessant. Vi snakker sluttlagring på et knippe forskjellige fat av fransk eik, noe som bør gi både krydder og karakter. Ikke minst kan fatene være med på å forme whiskyen til noe litt annet enn man vanligvis får fra Jura. Jeg skal ikke nekte for at akkurat dét høres ut som noe positivt.

Jura Seven Wood kan for øyeblikket kjøpes på polet for 950,- (november 2023).

Jura Seven Wood

Lukt

Det hele begynner med en del krydder, treverk og en varm maltnote. Det er ting som minner om bourbon her – ginseng, gurkemeie, treblyant og muskatt. Preg man gjerne forbinder mer med amerikansk enn fransk eik, men som nok handler mer om hvordan fatene har vært behandlet enn hvilken type eik som har vært brukt. De tørre sherryaktige pregene virker mer franske (selv om sherry normalt ikke lagres på fransk eik) – hamp, valnøtter og kandisert frukt. Veldig busy på fatsiden altså, noe som heldigvis (for meg) betyr mindre typisk Jura-lukt. Appelsinskall, grønne druer, løvetann, lakris og litt svovel. Vann gjør lukten litt fruktigere: gule plommer og aprikos.

Smak

Også smaken er mye mer eik enn den er Jura, med en god dose vanilje, kokos og tanniner. Juras klassiske kobbermynter er her, sammen med en del malt og litt havregrøt, men først og fremst er smaken frisk og mildt syrlig. Drueskall, paranøtter, hvit pepper og honning. Munnfølelsen begynner relativt oljete, før den tørker ut i ettersmaken. Litt kamfer og tørr sherry. Med vann får jeg litt anis, spearmint og knekk.

Konklusjon

Kløktig fatbruk gjør dette til en ganske trivelig opplevelse. For snaut 1000,- finner jeg en god del whiskyer jeg liker bedre, men hvis du er av typen som har sans for mye eikeinteraksjon på yngre whisky, f.eks. Eiktyrne Fransk Eik eller Spice Tree fra Compass Box bør du gi denne en sjanse.

74/100

– Rasmus

Juras nettside