Eiktyrne Fransk Eik, Countdown 3

Det norske brenneri fortsetter å utvikle uttrykket sitt, og denne gangen begynner det virkelig å ligne på noe.

Eiktyrne Fransk Eik, Countdown 3

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum48,4 %
LandNorge
DestilleriDet norske brenneri
UtgiverDet norske brenneri

Er det bare meg, eller kommer det stadig flere whiskytapninger lagret på fransk eik? Anekdotisk spekulasjon til side; produsenten er svært åpen om konseptet denne gangen. Jon Bertelsen, importør, Cognac-afficionado og master distiller på Det Norske Brenneri, er svak for fransk eik. Noen ganger trenger man ingen større begrunnelse for å lage et produkt. 30 % av whiskyen som inngår i denne første batchen har riktignok ligget på spansk og amerikansk eik, men planen er at det kun skal være fransk eik igjen innen batch 3. For å bygge forventning er rekkefølgen på batchene reversert – dvs. dette er nr 3, og det skal så telles ned til nr 1. 

Det er utgitt til sammen 1939 halvlitersflasker av Fransk Eik, som forøvrig er sammensatt av 3, 6 og 9 år gammel whisky. Foruten den 9 år gamle andelen, som altså ikke har ligget på fransk eik, er whiskyen lagret på en blanding av Limousin-eik og ex Sauternes-fat. Det finnes fortsatt en god del flasker spredd rundt på diverse polutsalg idet kalenderen sier 12. november 2021, til den nette sum av 635,- (50cl).

Denne anmeldelsen er basert på en smaksprøve jeg var så heldig å få av destilleriet. Jeg sender en stor takk for dette sydover, samtidig som jeg bedyrer at hvordan jeg fikk tak i whiskyen ikke skal ha noen betydning for karakter eller hvorvidt jeg anbefaler produktet. Bilder gjengitt med tillatelse fra destilleriet.

Lukt:
Denne treffer bedre for meg enn alle tidligere tapninger av Eiktyrne jeg har prøvd. Først og fremst er lukten her mye mer harmonisk og balansert.  Markant honning, sultanadruer, woodspice og sitronskall. Mildt tørr og en anelse spisst, men med fin sødme. Her er det nok de yngste fatene som gjør seg litt til kjenne. Stjerneanis, appelsinmarmelade, valmuefrø, salvie og estragon.

Smak:
Myk og fin arrival. Herlig oljete, sklir over i frisk sødme, før den tørker forsiktig inn mot ettersmaken. Gule rosiner, naturlig vanilje, valnøtter og tørket aprikos. Helheten er pent krydret, med hint av hvit pepper, kardemomme og en anelse voks. Fin syrlighet, med både sitrus og mild eddik – alt veldig pent balansert mot sødmen.

Konklusjon:
Her har Det Norske Brenneri endelig truffet min nese og gane. Der jeg tidligere har fått litt for mye råsprit og/eller litt for mye sagflis, sitter vi nå med et nydelig balansert produkt, der balanse og egenart støtter opp genuint gode smaker og lukter. Man kunne selvsagt ønsket seg enda litt mer kompleksitet, men det kommer helt sikkert med tiden. Jeg gleder meg allerede til neste batch!

80/100

– Rasmus

Det norske brenneris nettside