Compass Box Spice Tree

Compass Box er et av selskapene som virkelig er med på å drive whisky inn i fremtiden, og få whiskyer illustrerer dette bedre enn nettopp Spice Tree.

Compass Box Spice Tree

Nosinginfo

TypeBlended Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriFlere
UtgiverCompass Box

For ca 15 år siden var Spice Tree en av de mest kontroversielle whiskyene der ute. For å gi whiskyen en krydret smak som står i stil til navnet valgte produsenten, Compass Box, å putte ekstre eikestaver av franske eik i fatene under lagringen. På denne måten fikk whiskyen mer interaksjon med eik, og siden fransk eik er dyrere og mindre utbredt i tønneproduksjon er dette også en effektiv og kostnadsbesparende måte å gi whiskyen noe ekstra. Problemet var at dette ikke var ansett som “den riktige måten å lage whisky på”. Det hele resulterte i en lang og ubehagelig prosess, og konklusjonen ble at man ikke kunne kalle noe skotsk whisky etter en slik type lagring.

Naturlig nok hersker det uenighet om denne konklusjonen er rettferdig eller ikke. På den ene siden kan man spørre hva problemet egentlig er, all den tid det fortsatt er snakk om tilstrekkelig fatlagring av pot still-destillert, kornbasert brennevin, produsert, lagret og tappet i Skottland. Er det egentlig så nøye om man putter noen ekstra pinner i tønnen? Samtidig kan man spørre seg om hvor mange endringer i den originale formelen man kan gjøre og fortsatt hevde at det er snakk om samme produkt? Sherry som siver ut av treverket i et first fill-fat er jo tross alt sherry, kan man ikke da tilsette litt ekstra? Er det egentlig nødvendig å bruke fat i lagringen, kan man ikke gå over til å bare bruke spon og pinner? Svaret er vel at det er grenser for hva nåværende produktdefinisjoner kan tåle, men at det kanskje er på tide med noen nye kategorier – i skotsk whisky som i amerikansk.

Spice Tree, som den eksisterer i dag, baserer seg i stedet på en finurlig kombinasjon av tønner og tønnelokk av forskjellige eikesorter, med forskjellig grad av av varmebehandling og tidligere innehold. Kreativiteten er der med andre ord fortsatt. Whiskyen forøvrig er en blended malt, bestående av 60 % Clynelish, 20 % Dailuaine og 20 % Teaninich.

Presentasjon:
Som ventet fra Compass Box er både design, presentasjon og tilgjengelig informasjon om whiskyen forbilledlig. Lite å klage over her, med andre ord.

Lukt:
Navnet juger ikke. Dette lukter krydder lang vei, og det på en virkelig god måte. Masse pepper (både sort og hvit), gurkemeie, stjerneanis, korianderfrø og salvie. En pussig note her som på sett og vis bygger bro mellom krydder og sødme er en kraftig duft av sukkerrør – assosiasjonene går direkte til en god lys rom. Brent karamell, mild vanilje, paranøtter, krokanis, umoden banan, solsikkeolje og noen kraftige, på grensen til sure, tanniner. Lukten nyter ikke egentlig spesielt godt av vann. Det syrlige tar enda mer overhånd, noe som både straffer balansen og gjør ting litt i overkant… vel… surt. Blyant, Schweppes Tonic Water, sitronfromasj og litt eplecidereddik.

Smak:
Også smaken er over gjennomsnittet krydret, riktignok med noe mer balanserende sødme enn lukten. Det er masse rørsukker og hvit pepper her også, samt muskatt, ingefær, gråpærer, kinesisk five spice, gjøkesyre, grapefrukt, Nocino-likør og tapioka. Whiskyen er både tørr og frisk på en gang, litt som en krysning mellom et sterkt ingefærøl og en tørr hvitvin. Muscovadosukker, espresso og en liten klype brun lakris. Heldigvis tåler smaken vann godt. Langt bedre enn lukten. Den tiltagende syrligheten kler de øvrige pregene meget godt, og selv om krydderet “sitronpepper” kan ødelegge ethvert måltid er kombinasjonen av nettopp sitron og pepper her nydelig. Mango, flint og masse voks.

Konklusjon:
En ganske utradisjonell whisky både på lukt og smak, noe som gjør den interessant, samtidig som den ikke nødvendigvis passer til alle anledninger. Kombinasjonen av en ganske moderne whiskyprofil, med svært aktive fat og og de litt sære pregene av utemmet fransk eik fungerer alt i alt meget godt. En whisky som huker av både på lettdrikkelighet og kompleksitet, og som i aller høyeste grad forsvarer prisen på rundt 500 kroner den gjerne ligger på.

81/100

– Rasmus

Compass Box’ nettside

PS: For mer summing rundt denne og andre blended malts anbefaler jeg episode 20 av whiskypodcasten Maltprat, der Stian, Are og undertegnede går litt mer i dybden på dette temaet.