Cragganmore Distillers Edition 2022

Cragganmore Distillers Edition, med sluttlagring på portvinsfat er en årlig single malt whisky utgivelse fra Diageo. Svært bra vare, selv på lavt alkoholvolum.

Cragganmore Distillers Edition 2022

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriCragganmore
UtgiverCragganmore

Cragganmore Distillers Edition 2022 skal til pers. Som whiskyentusiast er det helt nødvendig å sjekke innom Diageos “Distillers Edition”-serie nå og da. I virvaret av uavhengige tapninger og offisielle tapninger med kreative navn (og ofte enda mer kreativ fatbruk) er det fint med noen konstanter. De fleste har sikkert et slags forhold til de vanlige whiskyene i Regional Malts-serien, whiskyer som Dalwhinnie 15YO, Lagavulin 16YO, Caol Ila 12YO m.fl. Jevnt over kvaltietswhisky, men såpass tilgjengelige at du sikkert har smakt minst 3 før du i det hele tatt besøker en whiskyblogg. (Hvis du ikke har gjort det, er det forresten bare å brette opp ermene. Det er både mye kos og lærdom i å utforske denne serien).

Som mange av dere vet, finnes det en annen serie med offisielle årlige utgivelser fra de samme destilleriene. En serie som tar utgangspunkt i de vanlige utgivelsene, men som runder av med ca 6 måneders sluttlagring på spesielt utvalgte fat. Hvert destilleri har sin egen faste fattype for den sluttlagringen. Talisker Distillers Edition har f.eks. ligget på Amoroso-fat, Clynelish DE har ligget på Oloroso sherry fat og Caol Ila DE har ligget på Moscatel.

Cragganmore Distillers Edition har på sin side fått sluttlagring på portvinsfat, noe som ihvertfall på papiret virker litt pussig med et såpass lett og fruktig destillat som Cragganmore. Samtidig har jeg smakt en del av disse tapningene før, selv om vi må noen år tilbake, og jeg husker dem egentlig som ganske gode.

Vinmonopolet er i ferd med å gå tom for denne 2022-tapningen, men den kan fortsatt kjøpes i noen få filialer for 699,- (juli 2023).  Heldigvis er denne serien såpass konsistent, at denne anmeldelsen også bør være relativt nøyaktig for fremtidige årganger også.

Cragganmore Distillers Edition

Lukt

Portvinsfat går sjelden stille i dørene, selv som finish. Sødmen og fruktigheten jeg forbinder med yndlingshetvinen min er her i høyeste grad. Fyldige, dessertaktige noter av plommekompott, druejuice, solbær, kokesjokolade og hasselnøtter. Samtidig er både bourbonfatlagringen og Cragganmores lette og fruktige speyside-destillat vel bevart. Det nærmest bugner av epler og spesielt pærer bak all portvinen, samt Earl Grey, søte appelsiner, lønnesirup, flaket havre, banan og et hint av marsipan. Fremtoningen er ganske rolig, som seg hør og bør fra en whisky på milde 40 %, men det er kompleksitet her. Vann tilfører noen milde parfymaktige preg – lavendel og sandeltre, samt litt anis og ingefærøl.

Smak

Overraskende maltdrevet smak, selv om fatene snakker høyt og tydelig. Cranachan, røde druer, akasiehonning, caffè mocha, bakte gule epler, svisker, sort pepper, sukat, vaniljekrem og kirsebær. Munnfølelsen er fyldig og god, med lette tanniner og mild bitterhet for balanse. Smakene sklir riktignok ikke helt sømløst inn i hverandre. Man kunne kanskje ønsket seg en mer integrert whisky, men portvinen, bourbonfatene og destillatet harmonerer likevel på en veldig behagelig måte. Valnøtter, marmite, anis, tørket eple og hint av røkelse. Vann gjør ikke store endringene. Litt mer malt og nøtter, litt fyldigere munnfølelse og en håndfull sultanarosiner.

Konklusjon

Hvis Cragganmore/Diageo kan få til dette med en enkel fatfinish og 40 % abv i 2022, lurer jeg fælt på hva de kunne gjort hvis de virkelig hadde prøvd. Vi snakker litt mer hviletid på slutten for å samle startlagring og finish, og 7-8 prosentpoeng til på alkoholen, ikke mer. Resultatet kunne blitt fabelaktig. Uansett er dette en kvalitetswhisky, noe den snart tomme flasken min vitner om. Anbefales.

80/100

– Rasmus

Cragganmores nettside