Redbreast 12 YO Cask Strength, B1/2016

Hvis du er på jakt etter en god single pot still whiskey, til en ok pris, kan man gjøre dårligere kjøp enn denne.

Redbreast 12 YO Cask Strength, B1/2016

Nosinginfo

TypeSingle Pot Still
Alkoholvolum57,2 %
LandIrland
DestilleriMidleton
UtgiverMidleton

Jeg har fortsatt tilgode å drikke en single pot still whiskey fra Midleton jeg ikke har likt. Fra farlig lettdrikkelige Green Spot til Redbreasts på 20+ år og single casks, med nærmest endeløs kompleksitet. Redbreast 12 (altså den varianten som holder beskjedne 40 % abv) dukker også til stadighet opp i whiskyskapet mitt. En nydelig whiskey, til en rettferdig pris. Samtidig deler den en ting med Laphroaig 10: Den smaker godt på 40 %, men den smaker enda bedre på fatstyrke.

Hvert år utgir produsenten et begrenset antall flasker med Redbreast 12 Cask Strength, fordelt på noen få batcher. Akkurat denne er fra den første batchen i 2016, og ble plukket opp på flyplassen i Dublin – egentlig det eneste stedet jeg kunne finne i Irland der både pris og utvalg var tilfredsstillende. Litt synd fra en whisk(e)ygigant som Irland, men som her på berget spiller avgifter en stor rolle. I nyere tid har det sågar begynt å dukke opp tapninger av Redbreast 12 CS på Vinmonopolet, så hvis du lar deg friste kan det være smart å holde et øye med slippene fremover.

Lukt:
Basisen er den vanlige 12ern, bare mer. Så mye mer. Banan, metall, rug og rabarbra – helt klart. Sandeltre, vanilje, rørsukker, potpourri, muskatt, raps, galiamelon og peppermynte. Lukten er ikke like umiddelbart tilgjengelig som på den vanlige 12-åringen, dels fordi man må jobbe seg gjennom formidable 57,2 % alkohol, dels fordi noen av luktene ikke er det man umiddelbart ønsker i whisk(e)yen sin: Hint av kompost og kork. Med tålmodighet integrerer disse luktene seg sømløst med resten, og resultatet er glimrende, men det krever litt tid. Smørkaramell, Oloroso, mild svovel, grapefruktskall, ananas og epler. Med vann åpner whiskeyen seg på en nydelig måte, og nye preg av hvit sjokolade, jordbær, melisglasur, fersken og limoncello kommer til overflaten.

Smak:
Fyldig, friskt, søtt, bittert, fruktig, vitalt og eikedrevet. Alt på en gang. Det hele begynner med friske, nesten umodne grønne epler, og følges opp av nyslått gress, kobbermynter, hvit pepper, valmuefrø, grillet banan, vaniljekrem, grapefrukt, Amarone, muskatt, hasselnøtter, knekk og markblomster. Eksplosivt, intenst og med en ekstrem egenart. Physalis, pipetobakk, korianderfrø og bivoks. Med vann blir munnfølelsen herlig oljete, og whiskeyen blir flere hakk søtere, uten å miste balansen. Rafinert sukker, epler, pærer, stikkelsbær, og et godt tverrsnitt av krydderskapet.

Konklusjon:
Noe av det ypperste Midleton har å by på. Litt på samme måte som den legendariske Laphroaig 10 CS-serien byr Redbreast 12 CS på konsistent kvalitet, med visse variasjoner fra batch til batch. Dette er så fyldig, komplekst og særegent at det egentlig ikke føles riktig å sammenligne med noe annet. Når prisen også er god er det bare å anbefale en hvilken som helst tapning du måtte snuble over.

89/100

– Rasmus

Redbreasts nettside