Balblair 18 YO

Balblair fortsetter å levere etter den svært sterke 15-åringen. Fortsetter det på denne måten kan det til og med hende vi glemmer at dette destilleriet ikke pleide å ha vanlige aldersbetegnelse på whiskyene sine.

Balblair 18 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriBalblair
UtgiverBalblair

Ok, la meg innrømme det med en gang: Forventningene til denne er skyhøye etter fantastiske Balblair 15. I likhet med 15-åringen må denne levere, både fordi 12ern ikke er allverden, og fordi destilleriets fans (meg selv inkludert) krever det, etter de valgte å gå bort fra den mer spennende løsningen med årganger istedenfor aldersbetegnelse. Så her har vi 18-åringen da, en whisky som til tross for relativt høy pris de stedene som har den, fortsatt befinner seg i et prissjikte der vi vanlig dødelige kan vurdere et kjøp. Den neste (og siste) whiskyen i den offisielle serien til Balblair (25-åringen), er ikke i den kategorien. 

Balblair 18 sprenger ingen grenser når det kommer til kreativitet, men kjører den ofte vellykkede formelen med bourbonfatlagring etterfulgt av en finish på spanske eikefat. Vellykket så lenge finishen er lang nok til å sette varig smak og lukt på sluttproduktet da. Spoiler: Det klarer denne.

Lukt:
Eksplosiv, intens og rå malt. Virkelig ikke det man ville forventet av en 18-åringen, men jeg klager ikke. Vørterkake, Christmas Cake, assorterte sorte tesorter, grillet banan, sort Doc, svisker, kardemomme og gamle paperbacks. Kan man beskrive lukt som en farge? I så fall lukter det mørkebrunt av denne whiskyen. Valnøtter, tom sigarboks, kvann, muscovado, fiken og et ørlite hint mørkbrent kaffe. Nydelig. Vann henter frem nyter noter av varm badstue, kamfer, knekk, røsslyng og et ørlite hint av god absinthe (anis og malurt).

Smak:
Så mye maltsukker. Så mye sjokolade, nøtter og tørket frukt. Fatene har gjort en fantastisk jobb, uten å ta noe fra destillatet eller drive whiskyen i en tørr og tanninrik retning. Amontillado-sherry, vanilje, valnøtter, paranøtter, fersken, sukat, appelsinjuice, melkesjokolade, hvit pepper, rosiner, banan og Earl Grey. En tilnærmet perfekt balanse mellom søtt og friskt – dog med en litt tynn munnfølelse. Heldigvis bidrar vann til å gjøre munnfølelsen mer fyldig. Det kommer også til nye preg av crème brûlée, nyper og en anelse lær.

Konklusjon:
Det er vanskelig å ikke falle for disse whiskyene som virkelig klarer å kombinere gode fatpreg med vitalitet. Balblairs signatur synger gjennom en nydelig blanding av amerikansk og spansk eik. Med tanke på hva denne whiskyen koster kan det likevel være vanskelig for mange å forsone uttrykk med pris og forventninger til whiskyer av denne alderen. Er Balblair 18 så god, velbalansert og lettdrikkelig at man drikker opp flasken som om den skulle kostet 500,- mindre? Uansett er dette en nydelig whisky. Nesten like god som lillebroren på 15 år.

87/100

– Rasmus

Balblairs nettside