Jim Beam

Noen ganger holder det i bøtter og spann med en billig, ærlig og velgjort bourbon.

Jim Beam

Nosinginfo

TypeBourbon
Alkoholvolum40 %
LandU.S.A.
DestilleriJim Beam
UtgiverJim Beam

Jim Beam dukker gjerne opp i samme åndedrag som Jack Daniel’s, noe som både er naturlig og litt urettferdig på en gang. Naturlig fordi den i likhet med Jack Daniel’s har vært en av relativt få amerikanske whiskeyer som har vært lett tilgjengelig her til lands i lang tid. Med en prislapp på 360,- (juni 2019) er den faktisk hele 40 kroner billigere enn Jack, og både design, presentasjon og plassen i amerikansk kultur er relativt lik. At begge whiskeyene gjerne blandes ut med cola og isbiter, gjør at det fort kan handle mer om man identifiserer seg med den ene eller den andre, enn hva som faktisk er det beste produktet. Det urettferdige er at mens Jim Beam Kentucky Straight Bourbon er en helstøpt whiskey med et solid og balansert uttrykk er Jack Daniel’s søtt piss med en overveldende eim av lim og halvråtten banan.

I likhet med standardtapningen fra Buffalo Trace, som går under samme navn som destilleriet, er Jim Beam Kentucky Straight Bourbon en av mange tapninger fra Jim Beam-destilleriet. Noen utgivelser går under Jim Beam-paraplyen (som Jim Beam Black og Jim Beam Rye), mens samme produsent også står bak andre kjente brands som Knob Creek, Booker’s, Basil Hayden’s m.fl.

Mash billen til denne tapningen er: 75 % mais, 13 % rug og 12 % bygg, noe som plasserer den relativt midt på treet (dvs. med en markant høyere rugandel enn Jack Daniel’s, men fortsatt på et nivå som ikke kan omtales som høyt). Det er altså all mulig grunn til at dette skal være en forholdsvis rund dram, men fortsatt en bourbon med litt krydder og kick.

Presentasjon:
Alt er lagt opp for at denne skal være lett gjenkjennelig (noe den virkelig er) og ikke altfor dyr (40 % alkohol).

Lukt:
Lukten her er nesten som en slags benchmark for kvalitetsbourbon i begynnerklassen (faktisk i enda større grad enn McAfee’s Benchmark no.8, pussig nok mtp navnet…) Vi får rikelig med mais, vanilje, kokos, blyanter og kamfer – alle noter man gjerne forbinder med ung bourbon. Det er også et mildt rugpreg her som gir whiskeyen en anelse mer kick enn de aller billigste der ute. Videre er det en ganske pen syrlighet – i retning av appelsinmarmelade og sitronekstrakt, samt en anelse kirsebær, sigarettobakk og muskatt. Et par dråper vann vitaliserer treverket et hakk, samtidig som rugen kommer mer i sentrum. Syrlig, friskt, krydret, nå understøttet av litt lønnesirup og karamell for sødme.

Smak:
Hverken komplekst eller utfordrende, men balansert, trygt og velsmakende. Munnfølelsen er brukbart oljete, og sødmen er ikke for ekstrem (noe den ofte kan være i billigbourbon). Vanilje, ginseng, anis, peppermynte, rug og koriander. En ganske krydret smak, med andre ord. Smaken er riktignok en anelse vannete, men så lenge bourbonen er såpass leskende (i den grad dette er et begrep man kan bruke om brennevin) fungerer det fint. Mais, lys karamell, gule plommer og litt sitronskall. Også smaken blir mer krydret med vann, men også syrligere. Nye preg av hvitvinseddik, grønne epler, marshmallows og eucalyptus.

Konklusjon:
Hvis du er på jakt etter en hverdagsbourbon til en rimelig penge behøver du ikke lete stort lengre. Den er kanskje ikke helt på nivå med Marker’s Mark i min bok, men den er også et annet – friskere og mer krydret – uttrykk. Noen vil sikkert rynke på nesen over at du velger denne fremfor edlere drikke, men den slags snobberi skal du bare se bort fra. 360 kroner for en helt standard Jim Beam er et røverkjøp i dagens marked. Enkelt og greit.

78/100

– Rasmus

Jim Beams nettside