Redbreast 12 YO

Endelig en irsk single pot still whiskey man kan får kjøpt i hjemlige trakter. God er den også.

Redbreast 12 YO

Nosinginfo

TypeSingle Pot Still
Alkoholvolum40 %
LandIrland
DistriktCork
DestilleriMidleton
UtgiverMidleton

Tidligere i år jobbet jeg meg gjennom et utvalg av irsk single pot still whiskey. Flere av dem er relativt lett tilgjengelig utenlands, men verre å få tak i her på berget. Det er derfor på høy tid at den eneste whiskeyen av denne typen som selges på Vinmonopolet får litt oppmerksomhet. Som et av to gjenlevende brands som alltid har vært single pot still (det andre er Green Spot) er Redbreast langt på vei den mest kjente whiskeyen av denne typen.

Litt bakgrunn hører hjemme i en whiskeyanmeldelse, og her kunne det vært fristende med en lang avsporing om fuglearten rødstrupe (“Robin Redbreast” på engelsk) og fugletitteren som drev vinbutikken Gilbey’s i Dublin på begynnelsen av 1900-tallet. Det var nemlig han som i 1912 gav navn til denne 12 år gamle irske single pot still whiskeyen. Rødstrupe, eller ‘Erithacus rubecula’ som den heter på latin er en fugl i fluesnapperfamilien, og… vent, det var dette jeg ikke skulle gjøre.

Redbreast 12 koster 490 kroner på Vinmonopolet (november 2017). Det finnes også et knippe andre whiskeyer under Redbreast-navnet, bl.a. en 15-åring, en 21-åring og en 12-åring på fatstyrke. Ingen av disse er for øyeblikket tilgjengelige her til lands, men vi kommer nok tilbake til dem her på Skotsk Taake etter hvert.

Presentasjon:
Man skulle som alltid med whisk(e)y på 40 % ønsket seg litt høyere alkoholvolum, men what can you do – det er ikke som om markedet oversvømmes av denne typen whiskey. Whiskeyen har en tiltalende ravfarge og middels viskositet.

Lukt:
Heller ikke Redbreast levner noen tvil om at det er en single pot still whiskey. Disse klassiske duftene av banan, metall og krydder som er minst like åpenbare her som i Green Spot og Powers John’s Lane. Rabarbra, karve, kardemomme, muskatt og rørsukker. Whiskeyen kan virke litt ung og røff i starten, men det kommer nok mer av at det spicy destillatet får ganske mye plass enn at whiskeyen er underlagret. Vanilje, kandisert ananas, overmodne grønne epler og nyklippet gress. Et par dråper vann, og det blir åpenbart at det har lurt seg inn et sherryfat eller to i mixen her. Dette er på ingen måte noen sherrybombe, men hintene av rosiner og rødvinseddik må da komme fra et sherryfat? Kirsebæryoghurt, enda mer rørsukker, bakt banan og noen milde tanniner.

Smak:
Friskt, lettdrikkelig og med godt balansert sødme – dette er virkelig en whiskey som fort får ben å gå på hvis du ikke passer deg. Umoden kiwi, vanilje, røde og grønne epler, banan, anis og en liten kobbermynt. Den bitre syrligheten gjør smaken frisk, samtidig som det er nok sødme til å hindre den fra å være besk. Hvit pepper, rugbrød, spearmint og maltsukker. Etter et par dråper vann blir både smak og munnfølelse fyldigere. Smaken blir også noe søtere på bekostning av bitterheten. Rørsukker, mer vanilje, appelsinskall og rosiner. Det er fortsatt nok av både syrlig og bittert her, og rabarbraen og karven fra lukten kommer nå også frem i smaken. En liten klype jord, en pistasjnøtt og en anelse mer kobber. Ettersmaken er frisk og relativt lang.

Konklusjon:
Det kan ta litt tid å få grepet på både stilen og whiskeyen, men både Redbreast 12 og irsk pot still whiskey er rause med belønningen når man har blitt vant til særegenhetene. Til sammenligning er Redbreast 12 et par hakk røffere enn Green Spot, men flere hakk renere enn Powers John’s Lane. Jeg setter de to andre over denne, men det er jaggu kvaliteter her man ikke bør gå glipp av. Når whiskeyen i tillegg koster under 500 kroner på polet stikker den seg ut som det åpenbare stedet å begynne utforskningen av irsk whiskey, for de som ikke allerede har gjort det. De som allerede har fått opp øynene for whiskey fra den grønne øya vet nok allerede hvor god denne er.

80/100

– Rasmus

Redbreasts nettside