Teeling Small Batch

Teeling Small Batch: Fancy navn på en ung blend. Men hvordan er den egentlig?

Teeling Small Batch

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum46 %
LandIrland
DistriktIrland
DestilleriCooley
UtgiverTeeling Whiskey

Etter å ha vært gjennom både single grain og single malt fra Teeling er det på tide å se hva som skjer når disse to typene whiskey er blitt blandet sammen. Altså hvordan whiskeyen gjør seg som blend. For min del er forventningene litt så som så, da hverken grainwhiskeyen eller maltwhiskeyen holdt helt mål på egenhånd. Samtidig kan det være akkurat her blendwhiskeyen kommer inn. Vi vet jo at grunnen til å lage blend i utgangspunktet var å oppnå glattere og mer lettdrikkelig whisk(e)y. Etter to relativt spritdrevne opplevelser er det lov å håpe på litt magi under blendingen, og med det en litt roligere whiskey. Produsenten prøver selvsagt også å berolige potensielle konsumenter med å skryte av at fatene som inngår i blenden er håndvalgt, noe som selvfølgelig ikke imponerer noen av oss. Man kan også lure litt på hvorfor navnet «Small Batch», en betegnelse gjerne knyttet til en grad av eksklusivitet, er valgt på det billigste standardproduktet.

Det som imidlertid gir litt grunn til optimisme er at whiskeyen har fått 6 måneders sluttlagring på rom-fat. Skal dette gi litt balanserende fylde og sødme? Kan dette hjelpe denne varianten på samme måte som vinfatene hjalp single grain-versjonen? La oss undersøke.

Teeling Small Batch kan for tiden kjøpes for 500,- på Vinmonopolet (juni 2017), noe som gjør den til den billigste whiskeyen fra Teeling men også en relativt dyr blend.

Presentasjon:
46 % alkohol og ingen kjølefiltrering veier opp litt for den forholdsvis høye prisen. Det er ikke veldig ofte man ser dette i en blend. Fargen er også tiltalende lys.

Lukt:
Lukten begynner egentlig ganske mildt og rolig, uten det voldsomme spritstikket man kunne fryktet. Det lukter helt klart ungt, men heldigvis ikke vodka. Fin sødme, i form av smørkaramell, vanilje og litt rosiner. Videre kommer det subtile, men fine preg av gule epler, rugbrød, peppermynte, bivoks, muscovadosukker og kardemomme. Det er i grunnen mer krydder å spore her også, men i en såpass mild og subtil lukt helhetlig er det vanskelig å plukke ut detaljer. Litt sitronskall kanskje? Litt anis og muskatt? Noen dråper vann gjør whiskeyen enda mer krydret, med preg av sort pepper, sennepsfrø og nellik. Det kommer også til litt hvitvinseddik.

Smak:
Whiskeyens unge alder kommer utvilsomt tydeligere frem i smaken enn i lukten, heldigvis uten at den sklir helt over i vodka her heller. Noter av brunt sukker, både muscovado og demerara, får følge av lys karamell, sedertre, overmodne gule epler, sitron, kokte mandler, banan og english breakfast tea. Det er ikke helt lett å bli klok på whiskeyen i starten, da den nærmest kjører to parallelle spor – det ene friskt, spisst og umodent, det andre fyldig og søtt. Mot slutten kommer det til en anelse tobakk og hvit pepper. Teeling Small Batch tar vann relativt godt. Smaken blir litt saltere og mer krydret, men først og fremst er det assosiasjonene til rom (nærmere bestemt Havana Club 7) som bli tydeligere. Valnøtter, salvie, honningmelon og kanel av ny smaker. Ettersmaken blir også relativt bitter, men anelse kvann og kvae.

Konklusjon:
Til tross for lavere pris og i teorien mindre edle råvarer er dette en opptur etter Teeling Single Malt. Romfatene fyller et tomrom, og veier opp for whiskeyens unge alder på en fin måte. Man skal ikke forvente fylden til en kvalitetsmalt, men som blend gjør dette seg godt. I likhet med Single Grain-varianten er dette en whiskey for varme sommerdager og -netter. Alt i alt ender jeg opp på samme forsiktige anbefaling som med Teeling Single Grain, og spanderer et poeng mer på denne her enn jeg gjorde da. Whiskeyen er ikke revolusjonerende, men det er kvaliteter her.

71/100

– Rasmus

Teelings nettside