Blair Athol Goldfinch Bodega 15 YO

Blair Athol Goldfinch Bodega 15 er en komplett sherrywhisky, uten å være en sherrybombe. Balansert, kompleks, nydelig.

Blair Athol Goldfinch Bodega 15 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum52 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriBlair Athol
UtgiverGoldfinch

For litt siden testet Anders Teaninich Goldfinch Bodega 15 YO, en annen whisky laget rundt samme konsept av samme uavhengige tapper som Blair Athol Goldfinch Bodega 15 YO. Siden vi først er i gang kan vi like gjerne sjekke hvordan denne Blair Athol’en er. Vi snakker også denne gangen om en single cask whisky på 15 år som har ligget hele eller deler av denne tiden på et first fill oloroso sherryfat. Som vanlige i denne serien ligger alkoholvolumet på 52 %, noe som får en til å tenke at det ikke er cask strength, snarere tapperens foretrukne volum. Litt som Old Malt Cask-serien til Douglas/Hunter Laings klassiske 50 % eller Samarolis 45 %. Helt greit det egentlig – 52 % bør være plenty for å la whiskyens karakter og kompleksitet skinne.

Siden mesteparten av whiskyen til Blair Athol spres utover millioner av flasker med Bell’s, har det aldri blitt noen stor greie av dette destilleriets single malt. Den klassiske Flora & Fauna-tapningen er jo tilgjengelig innimellom, og det er nok uavhengige tapninger til at nysgjerrige whiskyfolk får fuktet halse. Likevel finner du ikke Blair Athol på manges topp 10-lister. Litt synd egentlig, for uttrykket til dette høylandsdestilleriet er egentlig veldig bra. Og denne whiskyen her er blant de bedre jeg har drukket derfra.

Blair Athol Goldfinch Bodega 15 kan for øyeblikket kjøpes på Vinmonopolet for 1 823,- (juli 2024). Bilder gjengitt med tillatelse fra produsenten.

Blair Athol Goldfinch Bodega 15

Lukt

Nydelig sherrywhisky, med solid maltpreg og kompleksitet. Dette er ikke en sherrybombe selv om navnet kanskje skulle tilsi det. Til det er det altfor komplekst. Perlende tanniner, smørkaramell, sandeltre, sultanadruer, tropisk frukt: melon, aprikos, ananas. Etterhvert: Vinøst og krydret. Solbær, tomatstilk, kalk, rosiner, kardemomme. I likhet med Teanininchen fra samme serien er lukten rett og slett fantastisk. Med vann: Macallan’esque, uten å være helt Macallan. Fyldig, med en liten, og rett og slett vakker svovelnote, kombinert med flott sherry. Olorosowhisky gjort slik olorosowhisky skal gjøres.

Smak

Lukten var fantastisk. Smaken matcher den 1:1. Ikke bare i kvalitet men i uttrykk. Det er rett nok noen forskjeller: Smaken går litt mer mot tørket frukt og vanilje. Samtidig er den fruktige kompleksiteten så utrolig “on point” at man nesten blir sittende å måpe. Kompleks, men rolig sherry: rosiner, peanøtter, paranøtter, tanniner, fiken, men også denne utrolige tropiske greia fra smaken: melon-, papaya- mangobonanza. Smørkaramell på smaken også, samt kardemomme og kamille. Mildt, pent, balansert og rolig, men likevel deilig komplekst. Det er forøvrig ikke til å tro at denne holder hele 52 %. Den har kompleksiteten til det, men den sklir ned halsen som fløte. Med vann: Litt mer syrlighet enn whiskyen var neat. Litt sitron og litt mer tanniner. Jeg vet ikke hvilken versjon jeg foretrekker. Dette er bare godt uansett.

Konklusjon

En aldeles nydelig dram. Mild, kompleks, balansert, uttrykksfull og elegant. Eik, destillat og tidligere fatinnhold er med på å gjøre denne whiskyen til det den er. 1800 kroner kan virke som en stiv pris på en 15 år gammel whisky, men tro meg: I dagens marked er denne verdt hver krone. Skål.

87/100

– Rasmus

Goldfinchs nettside