Teaninich Goldfinch Bodega 15 YO

En meget velduftende tapning fra Teaninich, men som mangler det lille ekstra på smak for å være helt der oppe blant de beste.

Teaninich Goldfinch Bodega 15 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum52 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriTeaninich
UtgiverGoldfinch

Goldfinch Whisky Merchants i Glasgow er en liten uavhengig tapper bestående av fire ildsjeler med lang fartstid i bransjen. Denne tapningen – Teaninich Goldfinch Bodega 15 YO er altså på respektable 15 år og bærer 52 % alkoholvolum. Sluttlagret på et first fill Olorosofat, med et opplag på 363 flasker. Det er noe usikkert hva slags fat den tidligere har ligget på, men jeg vil gjette på bourbonfat. Uansett så gleder jeg meg til å se hva denne har å by på.   Produktene til Goldfinch har den senere tid blitt tilgjengelige på polet, og denne tapningen ligger nå tilgjengelig til 1823.- (Juni 2024). Bilder gjengitt med tillatelse fra produsenten.

Teaninich Goldfinch Bodega 15
Teaninich Goldfinch Bodega 15 YO

Lukt

Dette lukter skikkelig digg! Kanel, nytrukket te og stikkelsbærgelè er det første som treffer meg. Videre følger det på med sukat, syrlige frukter og grønne epler. Man kan sitte og lukte på denne hele kvelden. Avslutningsvis får jeg mye Haribo kirsebærgodteri. Etter noen dråper vann kommer frukt og gelègodteri mer tydelig fram – nesten som å lukte i en pose Stjernemix. Det kommer også frem et litt tørt, krydret innslag litt lenger bak samt en antydning til søt gjærbakst. Nystekte boller nærmest. Denne whiskyen overrasker virkelig med en skikkelig digg lukt. Håper smaken leverer på samme nivå! WOW! 

Smak

Det er en god del godteri på smaken og, men ikke like fremtredende som på lukten. Alkoholen er godt integrert, noe som gjør whiskyen ganske så lettdrikkelig. Smaken er mer krydret enn lukten, med et slags innslag av kardemomme. Videre dukker det opp et hint av røde druer her. Avslutningsvis er den litt tørr med preg av tanniner og treverk. Etter litt vann runder smaken seg mer av og fremstår som litt mer delikat og rolig. Dette er ikke en whisky som smeller fra seg og skriker høyt. Derimot bør man nyte den i stillhet, slappe av og ha på noe rolig musikk. Avslutningen blir litt tørrere med litt vann oppi, men ikke sjenerende. Jeg hadde håpet det skulle være litt mer trøkk i smaken etter å ha luktet på den, men dessverre lever den ikke helt opp til lukten sin.  

Konklusjon

Dette er en whisky som lukter helt fantastisk, men som dessverre faller litt gjennom på smaken for min del. For all del, dette er en god whisky, men mulig forventningene ble litt høye etter lukten? Uansett så er denne god, og ypperlig til rolige sommerkvelder på terrassen!

80/100

– Anders Hansen

Goldfinchs nettside