Ardbeg Spectacular

Ardbeg kjører på med sirkuswhisky, delvis fra portvinstønner. Intens, røykfylt, engasjerende, og en anelse ung. En riktig god dram, men litt dyr.

Ardbeg Spectacular

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriArdbeg
UtgiverArdbeg

Ardbeg Spectacular fortsetter destilleriets trend med jevnlige utgivelser i pen innpakning og med mer eller mindre eksperimentell fatbruk. Før pleide dette å irritere meg litt, da det føltes som dette gikk på bekostning av mer rendyrkede uttrykk med aldersbetegnelse og en profil som er litt mer rett frem. Siden den tid har de fått skikk på det, og uttrykk som 19 år gamle Traigh Bhan, 5 år gamle Wee Beastie og 13 år gamle Anthology viser at Islay-destilleriet ikke har glemt de av oss som liker å se et stort tall på flasken. Nå som det er på plass er det egentlig bare gøy med alle disse snodige uttrykkene, selv om alle ikke nødvendigvis faller like mye i smak.

Spectacular gis ut i forbindelse med Islays årlige whiskyfestival Feis Ile i 2024. Temaet denne gangen er sirkus, noe destilleriet (eller kanskje snarere markedsavdelingen) tydeliggjør både gjennom design og historiefortelling. Kombinasjonen av bourbon- og portvinsfat skaper også regelrett huskestue smaksmessig. Uttrykket er ekstremt, og vil nok ikke falle i smak hos alle, men denne gangen henger ihvertfall tema og smak ganske godt på greip.

Whiskyen er tappet på 46 % (noe som må sies å være et slags minimum for denne graden av kompleksitet og intensitet. Ardbeg Spectacular kan i skrivende stund kjøpes på Vinmonopolet for 1500,- (mai 2024).

Ardbeg Spectacular

Lukt

Det begynner ungt, noe som ikke er et problem i seg selv. Wee Beastie har allerede vist oss at Ardbeg tåler ungdommelig råskap. Portvinen bruker litt tid på å sette seg riktig, men for hvert minutt som går balanserer lukten seg mer og mer. Masse hissig Ardbeg-røyk altså, kirsebæryoghurt, hvit pepper, hamp, solbleket sørlandshus og vanilje. I starten gir portvinen mest syrlig fruktighet, men over tid kommer det også til masse fin sødme. Kirsebær (ikke bare yoghurt altså), nyskrelt appelsin, mørk fudge, crème brûlée, reduserte bringebær, limestein, rug og litt raffinert sukker. Med vann kommer det til litt kalk, malt og kandisert fruktskall. Røyklukten blir også tørrere, noe som kler helheten godt.

Smak

Mindre kompleks enn lukten, med enda tydeligere paralleller til Wee Beastie. Arrival og godt ut i smaken er dominert av sinne, maritim, røyk du bare får fra dette destilleriet. Fint akkompagnert av Ardbegs klassiske sitrus. Bråtebrann, korianderfrø litt sigartobakk. Det er først i ettersmaken at denne går sin egen vei. Først kommer det en fin sødme smygende inn fra siden. Så kommer de mer vinøse pregene, både i form av tanniner og røde frukter og bær. Røde druer, fiken, hasselnøtter, aske, mint, mørk sjokolade, rabarbra, fennikel, demerara og bringebær. Både munnfølelse og ettersmak er ganske tørr, på grensen til bitter, men uten å gå over i besk. Vann gjør ikke smaken noen tjenester. Røyken blir riktignok kraftigere, men balansen forsvinner litt, og bitterheten får en anelse for mye plass.

Konklusjon

En fornøyelig whisky som nok en gang viser at Ardbeg kan fungere godt i ung alder, og at portvinsfat er en smule undervurdert i whiskysammenheng. En slags Wee Beastie med ekstra frukt og sødme. Hvis du liker sint Islay-whisky med litt ekstra tivoli på toppen kan denne være noe for deg, selv om prisen er en anelse stiv sammenlignet Uigeadail, Corryvreckan og kanskje spesielt Wee Beastie.

81/100

– Rasmus

Ardbegs nettside