Ardbeg Uigeadail

Blant tilgjengelig og greit priset røykwhisky er det få som sparker hardere og samtidig mer elegant enn Ardbeg Uigeadail. Pur kvalitet siden 2003.

Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail, oppkalt etter Ardbegs vannkilde – “Loch Uigeadail”, er en tidløs klassiker. Anmeldelse ferdig. Neida, det er selvsagt mye mer å si om denne, men rett skal være rett: Siden 2003 har denne Islay-drammen vært en institusjon innen tilgjengelig, røykfylt og sherrydrevet herlighet. Sammen med Aberlour a’bunadh blir Uigeadail stadig trukket frem som kroneksempelet på at whisky ikke trenger aldersbetegnelse for å være bra. Med rette.

Så hva inneholder egentlig denne semilegendariske single malten fra Islay? Basen er enkelt: Massiv Ardbeg-karakter, lagret (etter sigende) rundt 8-9 år på en blanding av bourbontønner og sherryfat. Det er altså ikke snakk om sluttlagring på sherryfat, men en god fatmix, noe som merkes på dybden i smak og lukt.

Så var det dette med batcher og årganger da: De som har smakt de første tapningene vet at Ardbeg Uigeadail kan være enda mer enn den er i dag. Det er fristende å tro at det var et par gamle sherryfat på langt mer enn 9 år som fikk være med i starten. Når det er sagt har kvaliteten vært skyhøy hele veien. Denne tapningen fra 2019 er både svært god, og svært representativ for hva Uigeadail er.

Ardbeg Uigeadail kan kjøpes på Vinmonopolet for 1050,- (februar 2024).

Ardbeg Uigeadail

Lukt

En tilnærmet perfekt balanse mellom sherry og røyk. St. Hansbål på Sørlandet: rekved, hamp, bacon, pæreskinke, bjørkebål, tjære og røkt malt. På den andre siden står sherryen: blå plommer, fudge, fennikel, peanøtter, balsamico og den minste anelse av svovel. Kompakt, fyldig og søtt, men uten å bli emment eller for mye. Svartkrutt, bark, vanilje, sort pepper, cayenne, bakte sitroner og et hint av sjampinjong. Nydelig balansert og akkurat passe komplekst til å holde på oppmerksomheten, uten å virke dominerende. Noen dråper vann er alltid godt i Uigeadail: Hint av tobakk nå, samt nougat, hassenøtter, fiken og korianderfrø.

Smak

Smaken har akkurat de samme kvalitetene som lukten, uten være en blåkopi. Komplekst og balansert, med masse sherrysødme og røyk. Mørk sjokolade med grapefruktskall (Lindt har en skikkelig god sånn en), espresso, plommekompott, kakaopulver, chili, sitronsaft, fudge, kiln smoke, aske og bacon med lønnesirup. Munnfølelsen er oljete og saftig, og lar hverken tanniner, sukkersødme eller tørr røyk ta overhånd. Kipperes, knekk, peanøtter, menthol og lakris. Ardbeg Uigeadail er for meg en av whiskyene der ute som gjør seg best med noen dråper vann: Mer røyk, men uten å føles overdrevet, masse røykfylt (peated) malt (de som har leflet med ølbrygging vet hva jeg snakker om). Mon Chéri, sjokoladetrøfler, assortert sitrus og et hint av Earl Grey.

Konklusjon

Rett og slett glimrende. En fanebærer for Ardbeg gjennom skuffende tapninger som Perpetuum, Drum og Ardbog. Et eksempel på hvorfor dette destilleriet aldri kan avskrives. Det har vært svingninger mellom batchene, men med et eller to unntak har kvaliteten alltid vært som dette eller høyere. Jeg har ikke smakt alle, men jeg har smakt nok til å være overbevist. Du kan trygt plukke opp en flaske eller to, med andre ord…

89/100

Ardbegs nettside