Mosgaard Dr Jekyll Port & Peat 5YO

En av Oslos beste whiskypuber introduserer den danske røykwhiskyen Mosgaard Dr Jekyll Port & Peat. Et bevis på at også danskene kan whisky.

Mosgaard Dr Jekyll Port & Peat 5YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum59 %
LandDanmark
DestilleriMosgaard
UtgiverDr. Jekyll's Pub

Søsterwhiskyen til Mosgaard Dr Jekyll Port & Peat viste at Danmark også begynner å levere på whiskyfronten. Det spennende her er at vi får mulighet til å prøve nesten den sammen whiskyen med og uten røyk. For en som har sans for begge deler, og for portvinsfat er det bare å glede seg.

Denne varianten, altså den med røyk, har et lite fortrinn, ihvertfall på papiret: Ung røykwhisky gir gjerne kraftige og solide smaksopplevelser. Som en god Octomore kan fem år på fat være nok til å skape en jævel av en vinterwhisky. Uten røyken kan den unge alderen ta litt overhånd. Ikke at dette var et stort problem med den urøkte versjonen av denne, men forventningene er bittelitt større denne gangen.

Mosgaard Dr Jekyll Port & Peat kan for øyeblikket (desember 2023) kjøpes på Vinmonopolet for 1 470 kroner – altså det samme som den urøkte.

Mosgaard Dr Jekyll Port & Peat
Mosgaard Dr Jekyll Port & Peat

Lukt

Animalsk røyk, ikke Caol Ilas bacon, men fleskesvor. Røyken er forøvrig ganske typisk for ung whisky – fyldig, feit og en anelse svoveldrevet. På den positive siden er det mye fint, fruktig og floralt her: Kirsebær, markblomster, grapefruktskall, røde druer og et hint av tropisk frukt. Mango muligens? Lukten har også en fin mineralsk side – flint og krutt. Dessverre gjør ikke røyken whiskyen noen tjenester denne gangen. Heldigvis får whiskyen, og spesielt røyken god hjelp av litt vann. Røyken blir tørrere, og whiskyen antar hint av sedertre og shiitake.

Smak

Kombinasjonen av røykt og portvin er mer kledelig på smaken enn på lukten. Det første man merker seg er hvor godt det høye alkoholvolumet kler røyken, det kraftige fatet og den ungdommelige basespriten. En god maltsmak skinner gjennom klassiske hetvinspreg, som rosiner, druer, tranebær, mandler og kirsebær. Røyksmaken er en anelse grønn, som et skogsbål av ferske kvister. Kullstøv, druekjerneeddik, rågummi og litt salt. Vann stabiliserer whiskyen litt, men tar også litt av egenarten. Sødmen fra portvinsfatet tar litt overhånd men røyken blir mer klassisk bjørkebål, og mindre svovelbefengt.

Konklusjon

På mange måter minner dette meg om tidlig Glengyle/Kilkerran. Skittent, engasjerende, og litt uferdig. Egentlig er det veldig like i uttrykk også, så fans bør kjenne sin besøkelsestid. I likhet med Campbeltowns yngste destilleri har denne potensial. Den er også den beste whiskyen jeg har smakt fra Danmark, noe jeg, med min danske herkomst setter mildt pris på. 

77/100

– Rasmus

Mosgaards nettside

Jekylls nettside