Mosgaard Dr Jekyll Port Cask 5YO

Mosgaard Dr Jekyll Port byr på 5 år gammel portvinsfatlagret whisky fra den danske øyen Fyn. En ung, men spennende whisky som viser potensial.

Mosgaard Dr Jekyll Port Cask 5YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum59,3 %
LandDanmark
DestilleriMosgaard
UtgiverMosgaard

Mosgaard Dr Jekyll Port går inn i whiskypuben Dr. Jekylls nordiske serie, og er en av to whiskyer fra dette destilleriet i denne serien.

Whiskyboomen fortsetter, og et dryss av skotske travere er ikke lenger de eneste som kan kalle seg øydestillerier. Vi kan ikke lenger bare snakke om Islay, Skye og Mull m.fl. vi må snakke om Myken, Ven og nå også tydeligvis Fyn. Jeg har hatt mine problemer med dansk whisky, tidvis store problemer, noe som selvsagt smerter litt. En person med mitt navn har selvsagt tilknytning til våre venner i sør.

At andre destillerier ikke har overbevist er likevel ikke Mosgaards skyld, og etter den solide positive overraskelsen Dr Jekylls i Oslo bød på fra Kyrö stiger forventningene. At whiskyen i tillegg har ligget på portvinsfat lover også bra i min bok. Interessant nok er dette fatet satt sammen av staver fra både tawny- og ruby port fat. Vi kan altså forvente både søte og tørrere trekk.

Whiskyen kan for øyeblikket (desember 2023) kjøpes på Vinmonopolet for 1470,- (50cl).

Mosgaard Dr Jekyll Port
Mosgaard Dr Jekyll Port

Lukt

“Her var det mye fat” er det første som slår en. Og ikke nødvendigvis på en negativ måte. Tunge hetviner som sherry, madeira og portvin kan funke svært godt i samspill med whisky, og det er altså først og fremst portvin som dominerer her – ikke overdrevne tanniner. Druejuice, muscovadosukker, svisker, rosiner, christmas cake, bivoks og balsamico. Sødmen er balansert av en fin syrlighet. Litt lakris og en mild maltnote kommer til over tid. Med vann får lukten en mildt røstet note, med et hint av kaffe. Det er også noe krydret og nærmest fettaktig, som ikke helt treffer hos meg, men denne noten er heldigvis ikke alt for overveldende.

Smak

Som så ofte med ung whisky på kraftige fat eller alderen mye mer merkbar på smak enn lukt. Denne gangen i form av en litt umoden maltnote, i følge med mild eddik. Heldigvis er det mye å glede seg over også. Masse druer og plommer (både ferske og rosiner/svisker), lakrisrot, kvae, bladpersille, hasselnøtter, muskatt og en touch av mørk sjokolade. Munnfølelsen er fin og oljete, men ettersmaken er relativt kort og en anelse metallisk. Vann gjør smaken litt friskere, med nye preg av appelsinskall og sitronpepper.

Konklusjon

Den har mye positivt gående for seg denne her. Særlig fatet må ha holdt god kvalitet, og destillatet viser også potensial. Whiskyen er fyldig og fin, med mye en portvinsentusiast som jeg kan sette pris på. Alderen og det litt røffe destillatet holder whiskyen litt tilbake for min del, men det er absolutt ingen grunn til å spytte i glasset. 

76/100

– Rasmus

Mosgaards nettside