Glen Flagler 12 YO

En 12 år gammel lavlandsmalt fra en annen tid. Glen Flagler 12 byr på ukompleks friskhet, og bærer preg av å ha ligget over 40 år på flaske.

Glen Flagler 12 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktLowlands
DestilleriGlenflagler
UtgiverGlenflagler

Glen Flagler 12 er en offisiell tapning fra det kortlevde Lowland-destilleriet Glenflagler. Siden det kun var operativt mellom 1964 og 1985, og heller aldri ble kjent som noe legendarisk er det begrenset hva man finner av tapninger herfra. Hele konseptet bak Moffat-komplekset (som du kan lese mer om i denne anmeldelsen av Garnheath 43 YO) var dessuten å produsere alt man trengte for blends på et sted. Mesteparten av volumet av Glen Flagler havnet derfor rett i blends som Hankey Bannister.

Likevel ble det utgitt et 20-talls offisielle tapninger mellom 70- og 2000-tallet. En av dem var denne 12-åringen for det spanske markedet, sluppet en gang på 70-tallet. Vi snakker altså om whisky som ble destillert innenfor de første fire årene av destilleriets eksistens. Whiskyer som denne er først og fremst interessante av historiske grunner. En mulighet til å teste noe nytt fra et nesten glemt destilleri på lavlandet. Hvis smaken og lukten i tillegg er god er det egentlig bare en bonus.

Glen Flagler 12

Lukt

Lett, søtlig og mildt krydret. Tsjekkisk pils, kamfer, mynte, salvie, vaniljekrem og malt ingefær. Lang tid på flaske og lavt alkoholvolum gjør at lukten er langt fra eksplosiv, men den har heller ikke tatt noen voldsom skade. Litt OBE i form av litt papir og en bitteliten kobbermynt, men på et sjarmerende nivå, som ikke overdøver whiskyens sanne karakter. Nypete, gress, malt og et hint av Idun ferskgjær. To små dråper vann gjør lukten litt mer malt- og vaniljedrevet. Den blir kanskje ikke mer spennende, men det blir tydelig at whiskyen ikke skjuler noen negative sider bak alkoholen heller.

Smak

Bemerkelsesverdig lik lukten, men med litt mer punch enn man skulle tro. Alkoholen gjør smaken mer vital, og den føles mer som om den har gått opp fra 40 til 43 på alle disse årene enn at den har tapt noe. Markblomster, gress, grapefrukt, gammeldags sukkertøy og det mildeste hint av røyk. Til å være såpass lett og frisk er det også noe litt skittent her, en halvfeit munnfølelse, med hint av smult og jordkjeller. Spearmint, eplecidereddik, solbær og Angostura Bitters. Vann endrer ikke smaken noe særllig, men munnfølelsen og smaken blir litt fyldigere. Rett og slett mer av alt.

Konklusjon

Jeg liker denne tapningen av Glen Flagler 12. Den er ikke legendarisk, men den overgår forventningene, og fremstår som en solid lavlandswhisky fra fortiden. Skulle gjerne hatt en flaske til, men rent smaks- og luktmessig ville jeg nok ikke gått stort høyere enn 700,-

79/100

– Rasmus

International Beverage nettside