Dewar’s Whisky

En ganske ordinær men god blend, som likevel gjør seg best bar. Ingen grunn til å kjøre på med soda eller isbiter. Pussig nok er den også bedre enn signaturmaltwhiskyen Aberfeldy.

Dewar’s Whisky

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriN/A
UtgiverDewars

Dewar’s sporer sine røtter helt tilbake til midten av 1800-tallet, da John Dewar Sr. lansert blenden, men det var først ca 50 år senere at whiskyen fikk sitt hjem. Høylandsdestilleriet Aberfeldy (eller “Dewar’s Aberfeldy” som de også kaller seg) startet produksjonen av maltwhisky i 1898. Det var også der på destilleriet at blenden ble fremstilt. Siden den tid har destilleri og brand hørt sammen, noe vi kan anta betyr at det er en god del Aberfeldy i mixen. Jeg har anmeldt standarduttrykkene Aberfeldy 12 og Aberfeldy 21 før, og må vel innrømme at ingen av dem er blant mine favoritter. Når det er sagt kan mindre imponerende destillerier fungere godt i blends, noe f.eks. Whyte & Mackays standardblend er et godt eksempel på.

Dewar’s stod visstnok for en viktig innovasjon i sin tid. Det er ihvertfall de som har fått æren for å gi blends en ytterligere fatlagring etter at komponentwhiskyen er blandet. Dette har siden blitt svært vanlig, da det lar komponentene stabilisere seg og harmonere med hverandre. Dewar’s finnes dessverre ikke på Vinmonopolet, men den er realtivt lett å få kjøpt i andre europeiske land og på flyplasser. 

Lukt

Dewar’s

Syrlig, mildt bittert og veldig sitrusdrevet. Lukten til Dewar’s vinner ingen priser for kompleksitet eller banebrytende særegenhet. Likevel er det veldig lite av de kjipeste pregene man forventer av en billigblend her. Grapefrukt, appelsinskall, sesamolje, grønne bananer, modellim, smørkaramell, ingefær og lett vanilje. Det skjer noe spennende bak her. Noe udefinert krydret, med litt gummiaktig svovel på toppen. Jeg liker det.

Smak

Også smaken er sitrusstyrt, men det som kanskje er mest interessant er at der lukten først og fremst var småsær single malt, smaker det veldig grain whisky. God grain whisky. Vegetal sukkersødme, mild toast, sitronskall, sagflis, malurt. Maltwhiskyen gjør seg også til kjenne, rett og slett i form av maltdrops og et hint av havregrøt. Vanilje, brun julebrus, demerarasukker og en anelse ruccola.

Konklusjon

En frisk og god blend, som først og fremst stikker seg ut på grunn av gode smaker fra grainandelen. Dette er uten tvil en hverdagswhisky, en blend som tjener på å være lettdrikkelig og enkel. Men for en gangs skyld i denne kategorien, anbefaler jeg å drikke den bart – ikke med isbiter og/eller blandevann. 

75/100

– Rasmus

Dewars nettside

Aberfeldys nettside