Rosebank Caledonian Selection 1989-2000

En ung og vital whisky, fra et dypt savnet destilleri.

Rosebank Caledonian Selection 1989-2000

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum57,5 %
LandSkottland
DistriktLowlands
DestilleriRosebank
UtgiverLiquid Gold Enterprises

At whiskymarkedet gikk i grøfta på starten av 80-tallet er et faktum vi alle må forholde oss til. Vi mistet mange kjære destillerier, men det var på en måte uunngåelig. Vi skal også prise oss lykkelig for at det ikke gikk verre, og at flere av destilleriene som måtte stenge rundt 1983 siden har åpnet igjen. Historien er på en måte litt mer trist med et destilleri som Rosebank. Dette glimrende Lowland-destilleriet ble nedlagt hele 10 år senere (1993), ikke lenge før whiskymarkedet sakte men sikkert begynte å ta seg opp igjen. Hadde de bare holdt ut litt til, og fått den satsningen Diageo vurderte å gi dem, hadde vi kanskje kunne kjøpt en variant av Flora & Fauna 12YO på polet for rundt 600,- i 2022. Det hadde vært noe!

I mangelen av en Rosebank i ‘Classic Malts’-serien til Diageo (med tilhørende Distillers Edition-utgivelser og evt tapninger i andre aldre) får man trøste seg med det som finnes av uavhengige tapninger der ute. Denne for eksempel? Destillert i 1989 og tappet i 2000 av Liquid Gold Enterprises? Den ser da ganske god ut…

Lukt:
En ting som går igjen med Rosebank på høy styrke for min del er at alkoholen overdøver det milde destillatet. Sånn begynner denne også. Heldigvis er det forbigående, for etter litt tålmodighet får man akkurat det man forventer av en Rosebank. Heldigvis. Nyslått gress, rosevann, vanilje, jordbærsyltetøy, gazpacho, tamarind, Smacks Honni Korn og overraskende mye malt til å være trippeldestillert. Lett og søtlig. Med vann går den enda mer i retning av honning og kornblanding. 

Smak:
Kombinasjonen mellom mild byggmalt, ferskt gress, vanilje, markblomster og shortbread som kommer veltende her, er selve definisjonen på Rosebank. Ikke definisjonen på “den beste Rosebanken”, men en oppsummering av hva destillatet er før det har ligget lenge på tønner. Hyllebær, jordbær, grapefrukt, melkesjokolade og litt margarin. Med vann: Kaffir lime, kvann, sitrongress, malteddik.

Konklusjon:
En deilig nedstrippet Rosebank, med masse destillerikarakter. Bourbonfatet den kommer fra er også av høy kvalitet, men burde ikke whiskyen ligget på det fatet noen år til? Uansett er dette bra. Veldig bra.

88/100

– Rasmus