Springbank Madeira Wood 17 YO, 2020

Springbank på madeirafat er alltid stas. Det eneste bittelille aberet denne gangen er at det kunne vært enda litt mer madeira.

Springbank Madeira Wood 17 YO, 2020

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum47,8 %
LandSkottland
DistriktCampbeltown
DestilleriSpringbank
UtgiverSpringbank

Få kombinasjoner av destilleri og fattype gir meg like mye vann i munnen som Springbank og Madeira. På papiret er det egentlig ikke så mye som tilsier at dette skal være en spesielt god (eller dårlig) smakssammensetning – her handler det bare om personlig erfaring. Et eksempel som jeg har anmeldt tidligere er den klassiske 11-åringen i “Wood Expressions”-serien, en whisky som så til de grader falt i smak, og alle andre jeg har smakt har vært sammenlignbare, både på smaksprofil og kvalitet.

I motsetning til Wood Expressions-whiskyen har denne “bare” tre års sluttlagring på madeirafat, etter 14 år på en blanding av rom- og bourbonfat. Flasken er en av 9200, destillert i 2002 og tappet på flaske i 2020. Fotocredit: Manuela.

Lukt:
Akkurat slik Springbank fra et godt madeirafat skal være. Juicy, med en passe balanse søtt/syrlig fra fatet, og Campbeltowndestilleriets skitne og sære destillat. Malty med et relativt tydelig røykpreg, og innslag av eucalyptus, jord og menthol. Madeirapreget er herlig søtt og fruktig, med masse ferske jordbær, plommer og druer, samt hermtisert fersken og pærer. Springbanks klassiske bondegårdsnoter av hestemøkk og høy er her, samt muskatt, mandler og litt fudge. Vann tilfører litt mer krydder (særlig kanel), og vanilje, kalk og litt gammelt båtnaust.

Smak:
Smaken er mer direkte, mindre madeira-drevet og det virker jaggu som romfatene også har satt sitt preg her. Muscovadosukker, grov marsipan, mild røyk, grapfrukt, gule rosiner, blåbær, valnøtter, god olivenolje og amaretto. Smaken er fyldig og balansert, men sammensatt og litt lukket. Vann gjør smaken mer syrlig, noe den kler relativt godt. Mer druer, vanilje, kanelboller, honning, hvit te og hibiscus.

Konklusjon:
Nok en nydelig madeirafatlagret whisky fra mitt favorittdestilleri. Den er ikke fullt på høyde med de tidligere madeirafatlagrede tapningene jeg har smakt, kanskje mest fordi finishen er litt dempet. Når det er sagt etterlater det egentlig bare mer smak og lukt av Springbank på rom- og bourbonfat, noe som heller ikke er direkte vondt. Kunne godt tatt en flaske av denne…

84/100

– Rasmus

Springbanks nettside