Myken Limburg Special Edition 2020

Noe så spesielt som en whisky fra norske Myken, tappet for en tysk whiskyfestival.

Myken Limburg Special Edition 2020

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum62,7 %
LandNorge
DestilleriMyken
UtgiverMyken

Det har etterhvert blitt ganske mye Myken her på siden, et destilleri jeg har opparbeidet meg stor respekt for. Dessverre kan man ikke få med seg alt (noe som forsåvidt gjelder alle andre destillerier også). Når det f.eks. gis ut 47 flasker eksklusivt for Limburg whiskyfestival i Tyskland, sier det seg selv at dette ikke er noe man snubler over uten videre. Eller gjør det egentlig det? For her var den jaggu i glasset.

Whiskyen er tatt fra et enkelt bourbonfat (som enten må ha vært veldig lite, vært utsatt for kraftig angel’s share/lekkasje, eller man har rett og slett ikke brukt hele fatet til dette). Den er destillert i 2015 og tappet på flaske i 2020 for Klaus Pinkernell, en eksentrisk whiskybutikkeier i Berlin, kanskje mest kjent for å ha utsatt verden for sildefatlagret whisky, bedre kjent som Fishky. Fotocredit: Manuela

Lukt:
Relativt lett, fruktig og vaniljestyrt. Fersk gress, grønne epler, peppermynte og grønne druer. Friskheten er virkelig påtagelig – langt mer i retning av noe man forventer å finne i Irland enn på Myken. Hint av toast, salvie og litt kamfer. Liberale mengder vann henter ut litt tropiske frukter – papaya og stjernefrukt og et mer fyldig maltpreg.

Smak:
Jeg pleier å foretrekke cask strength hvis mulig, men her oppriktig gleder jeg meg til å tilsette vann. Kraftig fraspark, der alkoholen treffer en i trynet som en vill hest. Så kommer all den grønne friskheten fra lukten – spesielt peppermynte og grønne epler, samt grønn te, salvie, rosmarin og kamfer. Dessverre er det også en litt krass smak av råsprit her, noe som føles litt uvant fra Myken. Hint av rug og en del tanniner. Utover å justere alkoholen ned til et litt mer behagelig nivå, tar vann også litt av brodden av det yngste her. Det kommer også til litt mer vanilje i ettersmaken, noe den kler godt.

Konklusjon:
En trivelig whisky, som ikke når helt opp til nivået til en del av de tidligere utgivelsene etter min smak. Det er mulig Mykens whisky fortsatt er litt for ung til å kunne lagres utelukkende på noe såpass enkelt som bourbonfat. Artig å ha smakt, anbefaler andre å smake, men ikke på innkjøpslisten.

70/100

– Rasmus

Mykens nettside

Pinkernells nettside