Compass Box Orchard House

Compass Box fortsetter trenden med å gi ut blended malts som rendyrker spesifikke smaker. Denne gangen skal det lukte og smake mest mulig frukt.

Compass Box Orchard House

Nosinginfo

TypeBlended Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriN/A
UtgiverCompass Box

Compass Box fortsetter konseptet med å rendyrke utvalgte smaksprofiler. Whiskyer som Peat Monster og Spice Tree fremhever røyk og krydder – denne gangen er det frukt som står i fokus. James Saxon hos Compass Box har plukket ut et utvalg maltwhiskyer som visstnok er blant de fruktigste: Benrinnes, Linkwood, Clynelish, Caol Ila og et par mystery malts. Whiskyene har vært lagret på et utvalg forskjellige fat (primært first fill bourbon) i rundt 6-10 år. Så kommer det store spørsmålet: Er Clynelish og Caol Ila virkelig blant de fruktigste whiskyene der ute?

Orchard House selges for tiden ikke i Norge, men gitt plassen den tar i Compass Box’ portefølje ville jeg ikke blitt overrasket om den dukket opp en dag snart. Fotocredit: Manuela.

Lukt:
Uansett hvor fruktige de individuelle destilleriene er, lukter det definitivt frukt av Orchard House. Frukt og litt røyk. Pærer, fruktsalat (på boks), cantaloupe-melon, druesaft og rabarbra. Det er også en slags humlefruktighet her, i retning av god NEIPA. Friskt, men ikke uten dybde. Røyken er tydelig Islay peat (som seg hør og bør fra Caol Ila), og tar også med seg litt maritime noter. Det er også en viss mineralskhet her som sannsynligvis kan tilskrives Clynelish: kalk og flint. Vann gjør lukten litt mer sitrusdrevet, og legger til et hint av blomsterparfyme. Det lukter ikke vondt nå, men dette var et skritt i feil retning.

Smak:
Frukten er med fra start på smaken også, men det er faktisk malten som dominerer de første par sekundene. Videre dukker det opp masse epler og pærer, aprikos, rabarbra, honning og et snev av rosin. Røyken er mindre markant på smak enn lukt, men gjør seg til kjenne med litt brent torv, tobakk og bål av rekved. Frisk og ganske lett munnfølelse, men med nok olje til at det ikke føles for simpelt. Hvit pepper, vanilje og litt kiwi. Pussig nok minner smaken også en hel del om litt eldre Johnnie Walker Green Label-tapninger (fra tiden før den ble midlertidig tatt ut av produksjon). I likhet med lukten kommer det til en del sitrussyrlighet med vann, men sammen med litt tydeligere røyk og et fortsatt godt bevart fruktfundament fungerer det langt bedre her. Mer pepper og kiwi.

Konklusjon:
Orchard House er definitivt fruktig, men på samme måte som Peat Monster ikke kan konkurrere med de fleste heavily peated whiskyene der ute, klarer ikke denne helt å hamle opp med fruktige single malts som Longmorn, Cragganmore og Linkwood. Jeg liker dette her, det er en flaske som fort hadde fått ben å gå på hvis jeg hadde den i skapet. Den er på ingen måte unik, men et velgjort stykke frisk, fruktig og lettdrikkelig whisky.

75/100

– Rasmus

Compass Box’ nettside