Mortlach 16 YO

En snillere Mortlach enn man er vant til, men uten at den bryter med destilleriprofilen.

Mortlach 16 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum43,4 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriMortlach
UtgiverMortlach

Da jeg anmeldte Mortlach 16 Flora & Fauna for snaut ti år siden visste jeg fortsatt ikke hvilket forhold jeg kom til å få til dette destilleriet. Enda verre: Jeg visste ikke hvor mye høyere jeg kom til å sette akkurat den tapningen senere. Selvsagt fortjener den mer enn 79 poeng, selv på min skala, men for at tekst og karakter skal henge sånn halvveis på greip får jeg ikke gjort noe med det nå.

Når Diageo endelig slipper en slags offisiell arvtager til nevnte whisky kjenner man selvsagt sin besøkelsestid. Neida, jeg har ingen forventninger om at denne kommer til å være like god som F&F. Jeg forventer ikke en gang at den skal ligne så mye smaksmessig. Men så lenge Mortlach er et av mine favorittdestillerier er forventningene der uansett. 950,- på Vinmonopolet (oktober 2021) må sies å være en litt stiv pris for en slik tapning. Heldigvis slapp jeg å bla opp denne gangen, da Skotsk Taakes hoveddonor, Martin, avså den siste skvetten han hadde i flasken. Takker!

Lukt:
Førsteinntrykket overvelder ikke. Selv om det lukter passelig skittent er det noe litt spinkelt over helheten. Skal dette være en av disse whiskyene som får potensialet sitt ødelagt av lavt alkoholvolum? Muskatt, eikenøtter, bruspulver, tobakk, lær, diesel, honning og spearmint. Et lite hint av Mortlachs klassiske buljong/oksehalesuppe (eller er det bare noe jeg finner fordi jeg virkelig ønsker at det er der?), valmuefrø og maraschino-kirsebær. Med vann kommer det til malt ingefær, hibiscus, solbær og litt stikkelsbær.

Smak:
Ok da, dette var jo riktig så trivelig. Uvanlig fyldig til å ha så lavt alkoholvolum – nydelig oljete munnfølelse og en smak som sakte fyller hele munnhulen. Kirsch, hasselnøtter, jaffakaker, kanel, bivoks, bjørkesevje, rapsolje, hvit pepper, Underberg, sitronpepper og tranebærjuice. Hva i all verden er dette? Hvordan kan en whisky være så lettdrikkelig og så utilgjengelig på en gang? Lanolin, messing, pipetobakk og turkish delight. Med vann: Joda, det er oksebuljong her, bare i en veldig mild variant. Hylleblomst, honningmelon, tobakk, aloe vera og druesukker.

Konklusjon:
Denne begynte litt tamt, men jaggu tok den seg kraftig opp underveis. En ganske snill og forsiktig Mortlach, men kompleksitet og balanse er på plass. Selvsagt hadde denne vært bedre på 46+ %, og jeg er dessverre nødt til å trekke litt for tapt potensial. Når det er sagt kan denne anbefales. Er den bedre enn F&F, siden jeg gir den en høyere score? Nei, det er den ikke, men kvalitetsmessig er den ikke så voldsomt langt unna.

82/100

– Rasmus

Mortlachs nettside på malts.com