Myken Swedish Oak 2020

Svensk eik er ikke hverdagsvare i whiskysammenheng. Whiskyer som denne kan få en til å lure på hvorfor.

Myken Swedish Oak 2020

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum47 %
LandNorge
DestilleriMyken
UtgiverMyken

For noen få dager siden (15. april 2021) invaderte Myken nok et land. Denne gangen Sverige. Ikke bare fikk svenskene sin egen eksklusive tapning, de fikk til og med whisky har ligget på fat av lokal eik. Om bruken av svensk eik gjør at whiskyen passer bedre for svenske ganer er ikke godt å si, men hvis den ikke faller i smak der borte kan man alltids si at de får sette i gang og dyrke bedre eik. Tapningen gis altså utelukkende ut i Sverige, og består av 330 flasker med 3 år gammel whisky, lagret på 40-liters 2nd fill tønner. Et av disse fatene inneholdt peated whisky, med malt røkt til 35 ppm (noe som vil si at hele sulamitten ender på ca 9ppm etter fatene var blandet).

I skrivende stund ser det ut til å være noen få flasker igjen på bolaget, så det gjelder å kaste seg rundt hvis man vil sikre seg en. Som vanlig fra Myken er det snakk om flasker på 0,5 liter, som går til den nette sum av 850 SEK.

Denne anmeldelsen er basert på en smaksprøve jeg var så heldig å få av destilleriet. Jeg sender en stor takk for dette nordover, samtidig som jeg bedyrer at hvordan jeg fikk tak i whiskyen ikke skal ha noen betydning for karakter eller hvorvidt jeg anbefaler produktet. Foto: Roar Larsen.

Lukt:
Nok en gang får den karakterrike råspriten til Myken et interessant fat å bryne seg på. Umiddelbart litt mer bitterhet og tanninkick enn tidligere tapninger. Mye sitrus – sitroner og litt grapefrukt, sløydsal, muskatt, honning, salvie og mild anis. Røyken er ikke spesielt merkbar, men det lurer noen greier i bakgrunnen, sammen med noter av varmebehandlet eik og lønnesirup. Med vann blir lukten litt mer søtlig, men nye preg av tapioka, banan og litt stikkelsbær.

Smak:
Etter lukten å dømme skulle man trodd dette var langt bitrere, men dette er overraskende søtt og behagelig – heldigvis uten å blir emment. Lønnesirup, kandisert sitron, vanilje, muskatt, hasselnøtter, spearmint og noen bitre, men føyelige eiketanniner. Pussig nok får jeg også et snev av tørr sherry her – i retning av Amontillado, noe som selvsagt ikke henger på greip, med tanke på hva whiskyen har vært lagret på, men det er nå en gang der. Røyken kommer til litt i ettersmaken og gir ytterligere fylde. Vann gjør whiskyen hakket friskere, noe den kler godt.

Konklusjon:
Nok en gang får vi finfin whisky av Myken. Jeg hadde ærlig talt forventet mer bitterhet fra svensk eik, men god sødme og friskhet veier opp for den relativt intense eiken på flott måte. Jeg setter fortsatt Bådin Intervention et par hakk over, men denne er for meg omtrent på høyde med Solo PX

80/100