Myken United Americans 2021

Nordnorsk whisky som feirer valgresultatet på den andre siden av dammen.

Myken United Americans 2021

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum47 %
LandNorge
DestilleriMyken
UtgiverMyken

Etter 4 år med Trump fremstår USA mer splittet enn noen sinne. Prosessen begynte ikke med Trump, men retorikken (og ofte mangelen på sådan) ble hardere, kontrastene større, og veien frem til en tid der amerikanere faktisk forstår hverandre på tvers av sosiokulturelle forskjeller virker lang og i konstant oppoverbakke. Myken velger å feire at USA nå har fått en forhåpentligvis mindre splittende president, med å slippe en whisky som spiller på håp om en bedre fremtid for USA. De vurderte sågar å sende en flaske “United Americans” til Presiden Biden, men ble tipset om at han er avholdsmann, og derfor neppe ville hatt noe personlig glede av whiskyen.

Med et slik navn er det selvfølgelig bare amerikansk eik som har vært brukt her. Fire 100-liters fat av amerikansk jomfrueik, og en 200L first fill barrel som tidligere har innehold Wild Turkey. Fatene strekker seg fra 3,5 til 5,5 år i alder. En andel av whiskyen her er også røkt, noe som gjør at det helhetlige produktet lander på ca 6ppm. United Americans ble sluppet på Vinmonopolet 5. mars 2021, og det er i skrivende stund (11. Mars 2021) endel flasker igjen både i butikk og på nett, til 950,-

Denne anmeldelsen er basert på en smaksprøve jeg var så heldig å få av destilleriet. Jeg sender en stor takk for dette nordover, samtidig som jeg bedyrer at hvordan jeg fikk tak i whiskyen ikke skal ha noen betydning for karakter eller hvorvidt jeg anbefaler produktet. Foto: Roar Larsen.

Lukt:
De siste Myken-tapningene har vært imponerende voksne i lukten for alderen. Her går vi litt tilbake mot råsprit igjen. På den positive siden passer Mykens friske destillat godt med duftene av vanilje, muskatt, sagflis, røsslyng, markblomster, sandeltre og sitronskall. Spesielt sødmen er ganske kledelig her. Dessverre er den syrlige newmake-lukten litt i overkant. Vann gjør egentlig ikke så mye for å overbevise. Det kommer et litt tydeligere preg av svidd treverk, samt litt gurkemeie, pepper og kardemomme.

Smak:
Lukten gjorde at jeg fryktet et altfor kraftig preg av syrlig råsprit. Og joda, det smaker ungt, men nok en gang gjør folka på Myken en god jobb med å balansere ung sprit med akkurat passe kraftige fat. Vanilje, lønnesirup, muskatt, kokosflak, hvit sjokolade, lime og hvit pepper. Smaken er relativt søt, men idet man frykter at sødmen skal ta helt over sniker det seg inn en fin syrlighet, som følger med ut i ettersmaken. Et par dråper vann viser først og fremst to ting: 1. At smaken er velbalansert (både sammenlignet med lukten og generelt), og således ikke behøver å skjule seg bak alkoholen. 2. At det heller ikke gjemmer seg noen større kompleksitet i bakgrunnen her.

Konklusjon:
Lukten gjorde meg litt skeptisk, men smaken er faktisk riktig så god. Vi snakker ikke den samme egenarten som Bådin Intervention og Hungarian Touch, men dette er en behagelig og svært lettdrikkelig dram.

77/100

– Rasmus

Mykens nettside