Four Roses Small Batch

Man må bare sette pris på åpenheten til Four Roses. Det skader ikke at de produserer god bourbon heller.

Four Roses Small Batch

Nosinginfo

TypeBourbon
Alkoholvolum45 %
LandU.S.A.
DestilleriFour Roses
UtgiverFour Roses

Mens de store aktørene i den skotske whiskyindustrien gjør så godt de kan for å stoppe flyten av produktinformasjon er trenden en helt annen i USA. Man skulle kanskje trodd at et land som på mange måter er bygget opp rundt patenter og en grad av paranoia ville vært enda mer restriktive, men den gang ei. Four Roses er et godt eksempel på dette, og jeg kan ikke komme på et eneste destilleri som er mer rause med produktinformasjon enn akkurat dem. Ned til det nivået at de langt på vei legger ut oppskriftene på alle standarduttrykkene på nettsidene sine. Og hvorfor ikke egentlig?

Med et stort kartotek av gjærstammer, der fem forskjellige brukes aktivt i produksjonen, sine egen destillasjonspanner, sine egne mash bills – ja sine egne prosesser i alle ledd – hvem skulle egentlig kunnet kopiert det de produserer på en sammenlignbar måte? Svarer er: ingen. Ingen, og det samme gjelder i Skottland. Oppskriften på Small Batch-tapningene er en kombinasjon av to mashbills (en med 75 % mais, 20 % rug og 5 % byggmalt, og en med 60 % mais, 35 % rug og 5 % byggmalt). Man har også brukt to forskjellige gjærstammer, en som skal tilføre mildt krydder og en som skal skape kraftige fruktpreg.

En utfordring med batch-baserte utgivelser er at det alltid vil være en viss variasjon fra tapning til tapning, og Four Roses gjør det litt ekstra vanskelig med flere batcher under dette navnet som er enda mindre, spesialtappet for visse markeder eller på en slags fatstyrke. Whiskeyen som skal under lupen i dag er den vanlige på 45 % alkohol, som for tiden kan kjøpes på Vinmonopolet for 515,- (januar 2019).

Presentasjon:
45 % er en fin styrke for bourbon, og fargen er naturlig gylden og tiltalende.

Lukt:
Det hele begynner urovekkende parfymert, heldigvis uten at det tar helt overhånd. Masse potpourri, vodka og røkelse. Vaniljelukten er ganske dempet, men det er markante maispreg (kokevann fra maiskolber), mandler, Panda Lakris, nyspissede blyanter, sedertre, brent olje fra appelsinskall (du vet; når man klemmer saft fra skallet inn i et stearinlys? Prøv, hvis du ikke har gjort det…), nyper og kardemomme. Det florale er kanskje litt i overkant, men sødmen er ikke for ekstrem. Et par dråper vann gjør Small Batch mer eikedrevet, både i form av tanniner og vanilje. Selv om lukten blir hakket mindre kompleks er balansen bedre. Litt cola, litt ginseng og litt sitron av nye lukter.

Smak:
En frisk, men litt endimensjonal og stereotypisk bourbonsmak. Noe som i seg selv ikke er en negativ ting, selv om det setter begrensninger for hvor langt en whisk(e)y kan nå sammenlignet med de beste. Eiketanninene og sødmen spiller godt på lag, med preg av blyanter, ingefær, ananas, mais, valmuefrø, sukat, rosevann og syriner. En litt frustrerende ting er at bourbonen føles ganske krydret, uten at noen spesifikke typer krydder eller urter skiller seg spesielt ut – litt anis kanskje? Litt salvie? Litt amarillohumle og en anelse granskudd. Med vann kommer det til en klype kakaopulver og sødmen tar litt mer av styringen, heldigvis uten at bourbonen blir klissete.

Konklusjon:
Sammenlignet med Single Barrel, både utgaven vi har anmeldt og flere andre er dette langt mer simplistisk og en anelse parfymert. Det betyr imidlertid ikke at dette er en dårlig bourbon. Noe av det beste er at den til tross for å være lettdrikkelig og tilgjengelig ikke er altfor søt. Den spiller heller ikke på det største registeret smaksmessig, men balansen er virkelig god – det er helt tydelig at det ligger mye arbeid bak utførelsen av uttrykket. Et helt akseptabelt, om enn ikke like godt, alternativ for de som vanligvis kjøper bourbons på Maker’s Mark-nivået (prismessig og uttrykksmessig).

74/100

– Rasmus

Four Roses’ nettside