Kavalan ex-Bourbon Oak

Noen ganger frister det å drikke noe annet enn skotsk, japansk, amerikansk, irsk whisk(e)y. Til tross for at Taiwan bare har ett etablert og tilgjengelig kvalitetsdestilleri er det helt klart et land man kan kan handle brennevin fra.

Kavalan ex-Bourbon Oak

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum57 %
LandTaiwan
DestilleriKavalan
UtgiverKavalan

Bold statement hour: Av alle destilleriene som har dukket opp i nyere tid er Kavalan et av de mest spennende. Det skader ikke at opprinnelseslandet Taiwan er eksotisk, selv om det i seg selv ikke er noen garanti for kvalitet. ‘Drum Oak Aged Whisky’ er tross alt fra (kanskje enda mer) eksotiske Bali, og den er det bare såvidt det går an å drikke. Det Kavalan vinner på er relativt konsistent kvalitet, et destillat som gjør seg uvanlig bra på ung alder og ambisjoner. Jeg har allerede vært innom et eksempel på hvor bra ung sherryfatlagret whisky fra dette destilleriet kan være (selv om det finnes enda bedre tapninger der ute). Ambisjonene viste de tydelig da de nylig mer enn doblet produksjonen, og med det ble et av verdens største maltwhiskydestillerier. Konsistensen får dere utfordre meg på hvis dere vil. Jeg lever ihvertfall godt med alle Kavalan-uttrykkene jeg har smakt så langt.

Til tross for gjentatt kvalitet på sherryfat kan det likevel hende at dette er sprit som ikke gjør seg bra i andre former. Basert på alle de andre whiskyene jeg har drukket derfra har jeg troen på at dette kan funke, men når hørte du sist noen skryte av en bourbonfatlagret Macallan? Nå er det altså bourbonfatlagret Kavalan som gjelder. Let’s go.

Presentasjon:
Relativt pent vedheng gitt den unge alderen, men så vet vi jo også at dette er ganske fet sprit. Som med den tidligere nevnte sherryfatlagrede tapningen kunne man ønsket seg informasjon om fat og tappetidspunkt, slik at man kunne visst om man kjøpte denne samme whiskyen eller en annen, men sånn kan det gå.

Lukt:
I likhet med sherryverjsonen er ikke dette en subtil whisky, men så er det heller ikke det man forventer fra Kavalan. Ihvertfall ikke på fatstyrke. Bourbonfatene er åpenbare, men helhetlig er dette også en mer krydret affæren enn man kanskje skulle forventet. Kan destillatet virkelig spille inn her? Selvfølgelig kommer det massiv vanilje, som sammen med banan, tapioka og en anelse kokos befester bourbonlukten. Videre dukker det opp en del muskatt, kanel, anis, eucalyptus, rabarbra og en anelse svovel. En svært engasjerende lukt. En skvett vann tilfører litt syrlighet (primært sitron, men også litt hvitvinseddik), mer vanilje og mer tapioka. Varmebehandlet treverk, lønnesirup, fudge, mango og litt sort pepper.

Smak:
Også på lukten er bourbonfatene markante, og her er det ingen tvil om at det er amerikansk eik som fører. Enorm tapioka, kamfer, vanilje, nougat, grillet banan, melkesjokolade. Til tross for all vaniljen er ikke whiskyen overdrevet søt, noe som kler helheten ganske fint. Noen tørre tanniner er med på å balansere, og sammen med pen “wood spice” fra eiken, hint av sedertre, demerarasukker, eple, peppermynte og fersken fremstår dette både som en velbalansert og svært god dram. Med vann får også smaken litt sitronsyrlighet, noe som kler den bra. Det kommer også til litt honning og en anelse peat. Munnfølelsen er deilig og oljete, og ettersmaken er lang, frisk og moderat søt.

Konklusjon:
Nok en gang en svært velsmakende whisky fra Kavalan, der bourbonfatene er innarbeidet på en flott måte. Det finnes mer kompleks whisky der ute, og personlig foretrekker jeg nok fortsatt whisky fra dette destilleriet på sherryfat, men jeg kunne drukket dette igjen, og til riktig pris hadde det absolutt fristet med en flaske. Alt i alt kan dette trygt anbefales, men står du med den sherryfatlagrede varianten i den ene hånden og denne i den andre – kun med budsjett til å kjøpe en av dem, lar du denne bli stående. Ok?

82/100

– Rasmus

Kavalans nettside