Yoichi 15 YO

Yoichi 15 er dessverre på vei bort fra markedet, men den heldige kan fortsatt finne en nedstøvet flaske med denne glimrende japanske whiskyen. Da bør man kjenne sin besøkelsestid.

Yoichi 15 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum45 %
LandJapan
DistriktHokkaido
DestilleriYoichi
UtgiverYoichi

I august 2015 leverte en liten del av whiskyverden inn sykemelding på ubestemt tid. Ikke hele vel å merke, det finnes fortsatt masse bra der ute, men noe av det som skapte bredde, noe av det som gjorde at man virkelig kunne krangle med vinsnobber og ølhipstere om hvilken drikkevare som har mest å by på ble borte: Vi fikk ikke lenger kjøpt aldersbetegnet whisky fra det glimrende japanske destilleriet Yoichi, og verden ble litt mindre spennende. Destillerier og tapninger kommer og går, det er ikke noe nytt, og noen ganger er det heller ikke noe problem. Andre ganger er det fryktelig trist, og da kanskje spesielt når det er et klassisk uttrykk (f.eks. Glengoyne 17) eller et destilleri med sterk egenart og identitet ( f.eks. Rosebank) som går dukken. I denne kategorien finner vi også den flotte serien med Yoichi på hhv 10, 12 ,15 og 20 år. Av disse fire tapningene var det på mange måter 15-åringen som som stakk seg ut som det beste kjøpet – den var kanskje ikke helt på høyde med 20-åringen kvalitetsmessig, men den var forholdsvis lett tilgjengelig for en mye hyggeligere pris.

Japanske desillerier har som mange vet gjort en stor innsats for å tilpasse smaken japanske ganer, noe som gjør at smaksassosiasjonene nå og da kan bevege seg inn i et område som kan være litt obskurt. For en som har bodd i østlige strøk i Asia er det vanskelig å beskrive hvordan han opplever disse smakene uten å referere til noen lokale varer. Jeg håper dere kan bære med meg.

Jeg sender forøvrig ut en stor takk til Hege og Thomas som skaffet meg noen flasker med flytende japansk gull da jeg var for sent ute til å fikse det til en akseptabel pris selv.

Presentasjon:
Mørk gullfarge på grensen til kobber, vakkert cling og 45 % alkohol mer enn veier opp for mangelen på informasjon på flasken. Dvs. det er ikke sikkert det mangler informasjon, men da trenger man hjelp fra en som kan lese japansk.Yoichi 15, 1 (1 of 1)

Lukt:
Raffinert eleganse, balanse og nydelig interaksjon med fatene. I likhet med resten av whiskyverden bruker også japanerne eikefat, men til Yoichi 15 skulle man trodd de hadde brukt bjørk. Nydelige naturlige tanniner, sukkerrør, vanilje, gummi, kobber og brente kastanjer. En velbalansert men tydelig røyklukt leder også tankene mot bjørk, nærmere bestemt bjørkebål. Bakgrunnen er lett fruktig, med preg av pasjonsfrukt, ananas og appelsinskall, samt et lite hint av vingummi. Whiskyen har også sine grønne og krydrede noter, som rododendron, pepperrot og grønn te. En skvett vann hever de søtlige luktene av vanilje og bjørk noen hakk, samtidig som det åpner for nye preg av popcorn, sigarettobakk, rabarbra og kjørvel.

Smak:
Myk, rund, oljete, og masse karakter. Røyken kommer tidlig, og vokser fort i starten, men roer seg kjapt og legger seg i bakgrunnen utover i ettersmaken. Markjordbær, valnøtter, kardemomme, tørr røyk, bjørkenever, spearmint, grønne epler, sitronsaft, marengs. Smaken er frisk og tørr, men balanseres av den oljete munnfølelsen. Syrlige grønne druer gir Yoichi 15 et hvitvinsaktig preg, og sammen med hint av stjerneanis og nyper skaper dette en nesten leskende friskhet. Det er også noe intenst øst-asiatisk over denne whiskyen, mer enn noen andre japanske whiskyer jeg kan komme på i farten, med preg av soyaolje, sort te (Keemun), hetvins-soju (Jinro) og et herlig krydret preg i retning av den japanske krydderblandingen shichimi togarashi. Litt vann demper røyksmaken noen hakk, og gjør at den kommer senere i smaken. Smaken av te blir også enda tydeligere og sødmen blir mer distinkt. Med unntak av litt sedertre kommer det ikke så mange nye smaker, men Yoichi 15 blir jevnt over mer drevet av krydder og sødme på bekostning av frukt. Røyken får en nærmest Lagavulin-aktig fylde over seg, med hint av koks og tjære.

Konklusjon:
Yoichi 15 er et klasseeksempel på hvordan japansk whisky kan være noe helt annet enn det som produseres i resten av verden. Umisskjennelig whisky, men med en smaksprofil som både lukter og smaker av en særegen tilnærming til brennevinsproduksjon, iblandet noen munnfuller japansk gastronomi. Dette er en elegant whisky, som klarer å gjøre intensitet tilbakelent og bedagelig. Det finnes bedre japansk whisky der ute, men i sin klasse er Yoichi 15 en moderne klassiker. Har jeg vært svulstig nok nå? Sannsynligvis, men det er lett å bli revet med når det man har i glasset engasjerer.

87/100

– Rasmus