Highland Park 15 YO

Detaljer bør legges vekt på, og i tilfellet Highland Park 15 bør de absolutt legges stor vekt på. Dette er også en whisky som det skal vise seg at har en tendens til å forsvinne ut av hullet på toppen av flasken. Og det raskt.

Highland Park 15 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriHighland Park
UtgiverHighland Park

Modningsprosessen hos Highland Park, med noen unntak, handler i hovedsak om deilig oloroso sherry. Tolvåringen og attenåringen, de to variantene som de fleste har vært bort i, er lagret på spansk eik. Hva utgjør den store forskjellen for femtenåringen? Jo, dette er amerikansk eik hele veien. Denne eiken er imidlertid ”krydret” med sherry, men hensikten har hele tiden vært at disse fatene skal benytte i whiskyproduksjon. Jeg har funnet opplysninger om at 30% av fatene er first fill, mens 70% er refill. Amerikansk eik vil gi et ganske annet smaks- og duftbilde enn spansk eik, men samtidig kan man forvente noen typiske toner fra destillatet også. Highland Park røyker en del av malten med lokal torv. Torven på Orkney er en ganske annen enn Islay, og gir en mer honningaktig sødme fra lyngen som brenselet består av.

Highland Park 15 er lett tilgjengelig på svenske Systembolaget til omtrent 599 SEK (mars 2016). I skrivende stund er dette en ganske anstendig pris for en femten år gammel single malt, selv med dagen kurs.

Presentasjon:
Designet er som de andre standardutgavene, med unntak av en grønn stripe på etiketten. Fargen på whiskyen er mørk, med et aldri så lite grønnskjær. Den opptrer fin og fet i glasset. 40% virker litt defensivt, men Highland Park har i min erfaring smakt mer enn nok på lav alkoholstyrke.HighlandPark15_fremhevet

Lukt:
Et søtt og mildt førsteinntrykk. Mild røyk, bivoks, vanilje, grønn te, våt lyng og kokos er en umiddelbar del av førsteinntrykket. Det er noe tørket frukt som dadler og hint av ingefær, sånn for å minne om at fatene har blitt satt inn med sherry. Vann gjør den friskere, nesten floral og gir den en fin tone av a nellik. Jeg opplever den bedre uten vann, men den tar ikke skade av et par dråper hvis man ønsker å gjøre den litt friskere. Highland Park 15 har en god nese, og selv om den ikke er så kompleks som man kanskje skulle håpet, er det den stiller opp med  tilfredstillende og du får bare lyst på mer.

Smak:
Den fosser over tungen helt uten motstand, den tørker ut munnen, men smaken er helt latterlig godt balansert. Det er et ganske kontant blaff av røyk og honning fra spriten, og deretter kommer det mild sitrus, kamfer, og tanniner. Mot slutten kommer røyken tilbake, som får følge av grønn te og sitron. Whiskyen er særdeles lettdrikkelig uten vann. Den mangler nok noe bredde og dybde, men tar det igjen med å gjøre de tingene den gjør særdeles bra. Vann gjør munnfølelsen voksaktig, og whiskyen oppleves mer syrlig med umoden kiwi. For så vidt godt, men jeg likte den bedre uten vann. Ettersmaken har en solid dose pepper nå. Munnfølelsen, den gode balansen, og ettersmaken er det lite å utsette på.

Konklusjon:
Det finnes mer utfordrende whiskyer, det finne bedre whiskyer fra Highland Park, og det finnes sikkert whiskyer som er enda mer lettdrikkelige. Når man allikevel skal forene godt whiskyhåndverk og noe som ikke kommer til å skremme bort gjestene, da er dette nesten perfekt. Det skader heller ikke at man kommer heldig ut av det økonomisk skulle man ta turen til et systembolag. Highland Park 15 trives godt som lillebror til attenåringen og den er nesten obligatorisk hvis man er fan av destilleriet. Skotsk Taake har tidligere ytret bekymring for enkelte middelmådige tapninger fra destilleriet, og da er det ekstra hyggelig at standardutgaver med aldersbenevnelse fortsatt presterer godt.

81/100

– Anders

Highland Parks sider på internett