Nikka Coffey Grain

Det japanske whiskyeventyret blir stadig dyrere, og det blir vanskeligere - om ikke umulig – å få tak i de mest ettertraktede utgavene. Det er allikevel lyspunkt, og et av dem er at Nikka Coffey Grain har blitt tilgjengelig i polets hyller over det ganske land til en hyggelig pris.

Nikka Coffey Grain

Nosinginfo

TypeSingle Grain
Alkoholvolum45 %
LandJapan
DestilleriMiyagikyo
UtgiverNikka

Da vi anmeldte Miyagikyo 10 fortalte vi om at det i 1998 ble installert to Coffey-stills på destilleriet. Disse blir brukt til å fremstille Nikka Coffey Grain og Nikka Coffey Malt. Det er førstnevnte som skal anmeldes her, men for å få redegjort for forventningene til denne whiskyen er det nødvendig å forklare litt nærmere hva en Coffey still er.

Denne typen destillasjonsapparat som brukes til produksjon av maltwhisky er som regel en pot still, i alle fall i Skottland. Grain spirit derimot, den nøytrale spriten som brukes til å balansere ut blends, blir destillert i kolonneapparater. Her kan mange forskjellige kornslag benyttes siden spriten skal helst være nøytral i sin karakter. Et moderne kolonneapparat kan justeres med ekstrem nøyaktighet og man kan justere til hvilken karakter man ønsker, skal den være tung eller lett? Hvilke smakstoner skal fremheves? Det har kanskje ikke den samme mystikken som en pot still, men det er uansett fascinerende å sette seg inn i for en whiskyentusiast. Et noe eldre design av kolonneapparatet er altså det som bærer navnet til iren Aeneas Coffey. Designet ble først utarbeidet i 1831 og møtte motbør i Irland, men fikk større betydning for skotsk whisky og skal ha en stor del av æren for boomen i blendwhisky utover 1800-tallet. Apparatet består av to kolonner, en til analysering og en til rektifisering. Begge kolonnene er oppdelt i performerte ”hyller”. Begge kolonnene jobber kontinuerlig og den tyngre alkoholen blir separert og blir liggende på de nedre hyllene. Lettere og sterkere alkohol vil legge seg høyere i apparatet. Ofte holder destillatet svært høy styrke. Dette er en langt mer effektiv prosess enn en potstill.

Nikka Coffey grain er destillert på en mesk bestående hovedsaklig av mais, og det skal bli spennende å finne ut om i hvilken grad råvarene gjør seg til kjenne i smaksopplevelsen. Ellers er det en forventing om at fatene gir mest smak. Nikka Coffey grain ble i år tilgjengelig som hyllevare på mange av landets Vinmonopol og koster i skrivende stund ca. 500 kr (september 2015).

Presentasjon:
Skrukork som andre flasker fra Nikka. Veldig enkel design. Fargen på whiskyen er lys bronse og virker relativt fet i glasset. 45 % styrke er kjærkomment.Coffey Grain (1 of 1)

Lukt:
Søt, ganske tung vanilje og overraskende innslag av mais. Det er ikke til å legge skjul på at tankene går til bourbon, men det er også tydelig at denne har mer på lager. Jeg kjenner glassepler, solbær, bananmilkshake, camembert, og hylleblomst. Jeg synes det er en veldig fonøyelig lukt, og det eneste jeg har å utsette på den er at det er lite utvikling så langt. Litt vann henter frem honning, tørket papaya og i tillegg blir den mer floral. Denne har i helhet en sommerlig og innbydende nese.

Smak:
Ikke fullt så bourbon i smaken innledningsvis. Maispreget er søtt men blir raskt innhentet av litt bittert og krydret fat. Munnfølelsen er ganske lett. Jeg kjenner vanilje, grillet marshmallows, pepper, litt kamfer, melon og sitronskall. Ingen stor ettersmak, men den har en god sødme som korrensponderer godt med kryddervarmen fra eikefatene. Vann gir pannekaker med sirup, kakaopulver, anis mot slutten og en litt mer tilfredstillende finish. Jeg synes denne kan godt ta en liten skvett vann for fullt utbytte.

Konklusjon:
Nikka Coffey Grain oppleves som et godt kjøp. Det er en lett og trygg whisky med en smaksprofil de fleste vil like. Godt kjøp? Jeg synes det. En som er vant med bourbon finner kanskje ikke noe man kan finne i en bourbon i samme prisklasse, men man kan snu på det og finne inspirasjon i at det lages gode saker også i Japan. Det lages også Nikka Coffey Malt hos Miyagikyo, som er kolonnedestillert maltwhisky. Den skal absolutt sjekkes ut og få omtale her på Skotsk Taake.

77/100

– Anders

Nikkas sider på internett.