Jura 16 YO, «Diurachs’ Own»

Vi tar den imaginære turen med fergen fra Port Askaig på Islay til Jura for hilse på en sekstenåring som hevdes å være øyboernes førstevalg. Vi hadde ikke helt (over)troen etter Superstition, men er villige til å dele ut sjanser til alle som gir ut whisky med alderbetegnelse og til en grei pris.

Jura 16 YO, «Diurachs’ Own»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriJura
UtgiverJura

Denne seksten år gamle whiskyen fra Jura har fått navnet Diurachs’ own. Diurachs er gaelisk for innbyggerne på Jura. Disse folkene som klamrer seg fast på øyen som i mange tilfeller må spille andrefiolin i forhold til Islay. De er ganske så avhengig av whiskyturismen som kommer deres vei via fergen fra Islay. Ellers er øyen godt kjent for at det var her George Orwell, syk av tuberkulose, skrev sin berømte roman 1984. For oss nordmenn er det spennende med all vikinghistorien som finnes der ute. Jura har et særegent landskap, med nakne fjell og bregner over store deler av øyen. Jura er også kjent for at det mest sannsynligvis er mer hjortedyr der ute enn mennesker.

Øyas eneste destilleri  markedsfører seg selv med mystikk og lovnader om whisky med karakter og identitet. Vi har tidligere anmeldt Jura Superstition som virkelig ikke falt i smak. Vi prøver igjen med en eldre variant. Denne whiskyen har blitt lagret i fjorten år på amerikansk eik før den har fått en finish i to år på Amaroso Oloroso sherryfat. Er fatene gode nok, skulle dette være nok tid til en riktig så fin opplevelse.

Presentasjon:
Pen boks som fronter øya og som har mye god informasjon. Den har også et smakskart som inkluderer de andre standardwhiskyene til Jura slik at man blir oppmuntret til å prøve flere av dem. Diurachs’ eget symbol er prominent preget på flasken i gull. Fargen på selve whiskyen er justert med karamell og produktet er kjølefiltrert. Ganske defensivt med 40% synes jeg. Den virker oljete og fin i glasset. Jura_Diurachs16_close

Lukt:
Tung, velutviklet sherry Oloroso. Tørket fiken, dadler, sviskekompott og andre typiske, søte dufter som er typisk for fattypen. Det er også noe svakt metallisk som spiller inn, en slags skitten kobberduft. Fin vanilje, litt anonymt fra bourbonfatene ellers. Videre finner jeg nyslått gress, løvetannblomst, sjokoladetrøffel, lett sjøluft og en litt særegen lukt av fersk blomkål. Kjenner ellers litt tørr eik som jeg synes kler whiskyen godt. Vann løfter frem den amerikanske eiken og sødmen blir mer avmålt. Jeg kjenner litt bakte epler og nøttemakroner. En helt ok nese. Jeg synes spesielt sherryfatene har vært gode mot Jura, og selv om det ikke er verdens mest spennende opplevelse, står dette til godkjent.

Smak:
Ganske lett med sine beskjedne 40%, men ikke la deg lure for eiken kommer snart i full kraft. I utgangspunktet litt karamellpudding med ekte vanilje, litt malteddik , og brunt sukker før massiv varme fra treverket tørker ut munnen med kanel og ingefær. Jeg synes det går litt fort i svingene. Sherry, kakao og eik mot slutten. Vann gjør det sure stikket fra eddiken mer tydelig i tillegg til at det er noe salt og emment mot slutten. Kjenner den igjen som en litt krass Jura nå. Ganske middelmådig altså, men reddes også her av sherryfinishen. Styr derfor unna vann og man har en whisky som kan varme litt i halsen når man har behov for det.

Konklusjon:
Jeg har ikke smakt veldig ung Jura, men har en fornemmelse om at det er en whisky som har behov for en del eik. Det fungerer ganske godt etter seksten år, men de store smakene uteblir synes jeg. Kanskje litt høyere alkoholvolum ville hjulpet? Den varmer godt i halsen, og er ikke alt for dyr. Den koster 730 kr på Vinmonopolet. (mai 2015) Jura skal ikke avskrives og jeg synes prisen er helt OK alderen tatt i betraktning. Jeg tenker at den er verdt å prøve før man kjøper.

72/100

– Anders

Juras sider på Internett