Kilchoman Vintage 2007 6YO
I 2015 feirer et av Skottlands yngste destillerier 10 år, og en Kilchoman med ”normal” aldersbenevnelse begynner å nærme seg. Vi korter ned ventetiden med å prøve en av deres eldste whiskyer til dags dato, nemlig den seks år gamle 2007 Vintage release.
Nosinginfo
Type | Single Malt |
Alkoholvolum | 46 % |
Land | Skottland |
Distrikt | Islay |
Destilleri | Kilchoman |
Utgiver | Kilchoman |
Islay, Machir Bay, Rockside Farm, Kilchoman… for de som har vært der er ordene som en trylleformel som raskt setter stemningen for litt hissig whisky. Kilchoman har, helt siden de første (lovlige) utgavene begynte å dukke opp på markedet for noen år siden, vært gjenstand for mye begeistring. Det legges vekt på at whiskyen gjør seg godt tross ung alder, og destilleriet har vært flinke til å stadig gi ut uttrykk som viser et offensivt fatregime og et konsekvent fokus på håndverk. Noe som vi også trakk frem som et poeng i vår anmeldelse av Kilchoman Spring 2011 release. Når vi nå skriver 2015 er det til sommeren ti år siden produksjonen startet på Rockside Farm. Om den første offisielle tiåringen kommer i år er det i skrivende stund ingen klare tegn på, kanskje vi må vente til neste år, men det som er sikkert er at stadig eldre utgivelser ikke akkurat har skrudd forventningene ned.
Kilchoman 2007 Vintage er en seks år gammel variant som har fått sin lagring på både first- og second fill bourbonfat fra Buffalo Trace. Siden ikke annet er oppgitt vil jeg anta at destillatet er en kombinasjon av egen malt og innkjøpt fra Port Ellen maltings. Den ble utgitt i 2013, og til høsten (august 2015) kommer Vintage 2008 som vil være syv år gammel. Denne kostet 700kr på Vinmonopolet og kan fortsatt være å finne på enkelte utsalg. De andre må altså vente til høsten, og det er bare å krysse fingrene for at prisen holder seg.
Presentasjon:
Jeg må innrømme at jeg er svak for blåfargen og designet forøvrig. Den strågule whiskyen ser svært så innbydende ut i den lekre flasken. Whiskyen er ikke kjølefiltrert og den har et godt vedheng i glasset.
Lukt:
Det kan anes litt ung malt, men oppmerksomheten retter seg snart mot deilig, tørr røyk som faktisk lukter torv. Jeg kjenner kokos, furunål, vanilje, stikkelsbær og syriner. Moden, søt frukt som honningmelon balanseres omtrent helt perfekt opp mot et veldig Islay-typisk sjøpreg. Jeg har ikke kombinert melon med østers før, men denne whiskyen gir meg ideer. Whiskyen evner å utvikle seg, og nesen er tross begrenset kompleksitet aldeles nydelig. Jeg synes ikke den behøver vann, men jeg tilsetter like vel litt for helhetsinntrykkets skyld. Vann gjør den friskere og mer syrlig. Særpreget til whiskyen kom bedre frem uten vann, men siden man har muligheten til å nyte begge deler takker jeg ja til litt sitrus.
Smak:
Det er vel egentlig bare skikkelig single malt som kan være så fyldig, nesten kremete, men samtidig brenne av smak så det kiler i ørene! Maltsødmen får ikke helt tid før torvrøyken tar og styrer det meste av showet. Igjen veldig tørr røyk, og nesten av en mineralsk kvalitet. Nyanser i røykpreget destillerier i mellom blir alt for sjelden diskutert. Siden jeg vet at noe av dette har blitt røyket på tradisjonelt vis, kan det tenkes det er en del av forklaringen. Videre er det tydelig eikepreg som gir litt fersk ingefær og noe kamfer. Mintblader mot slutten. Noen dråper vann gir en mer kompleks utvikling på tungen og man rekker å få litt mer korn før pepper og røyk fortsatt støyer litt. Ettersmaken er som vanlig med Islay-whisky lang og tilfredstillende.
Konklusjon:
Det er egentlig to ting å som bør understrekes i forhold til Kilchoman 2007 Vintage: Det ene er at den selvfølgelig er god og leverer. Det andre er at den egentlig ikke trenger flere år på baken. Den fremstår som et ganske helstøpt produkt. Ja, den kunne nok vært mer kompleks, men det kan man si om ganske mange andre Islaywhiskyer som er minst dobbelt så gamle. Dette er ganske fundamentalt viktig for Kilchoman som destilleri; at de har etablert en tydelig indentitet. Før har jeg fått referanser til andre Islaywhiskyer (og da især Lagavulin), men dette smaker ganske forskjellig fra de andre destilleriene. Det er en prestasjon, og man trenger ikke sitte og vente på tiåringen hvis man vil sjekke ut Kilchoman. Tiden er nå, og det har den vært en stund.
83/100
– Anders
8,3/10
- Anders