Bulleit Rye

Rye whisky er et sjeldent syn her til lands, og skikkelig god Rye er enda sjeldnere. Heldigvis er det slik at Vinmonopolet noen ganger glimter til og tar inn noen varianter. Bulleit Rye er en small batch med 95% rug, som betyr 100% aroma.

Bulleit Rye

Nosinginfo

TypeStraight Rye
Alkoholvolum45 %
LandU.S.A
DistriktIndiana
DestilleriMGP Indiana
UtgiverThe Bulleit Distilling Co

Bulleit er nok mest kjent her i Norge for sin bourbon som er å finne i basisutvalget på Vinmonopolet. Det er en rimelig og god bourbon som vi skal komme tilbake til senere. Det som er spesielt med den bourbonen er det høye innholdet av rug, og siden denne smaken har vist seg populær klinket Bulleit i 2011 til med en dedikert small batch Rye Whiskey. Vi har tidligere vært innom Rittenhouse Straight Rye, og forklarte der en del av terminologien. Bulleit Rye har 95% rug og 5% maltet bygg i mesken, og det er derfor liten tvil om at den kan kalles en skikkelig Straight Rye. Den har blitt destillert i Lawrenceburg, Indiana og ikke hos Four Roses i Kentucky hvor Bulleit Bourbon blir destillert.

Presentasjon:
Flasken er tilnærmet identisk med vanlig Bulleit, men har ”Rye” tydelig støpt i glasset og har en grønn etikett. Korken er naturlig. Jeg synes flasken er barsk på sin måte. Fin presentasjon av whiskeyen i selve glasset. Oljete, pen farge og godt cling. 
Bulleit_Rye_Close

Lukt:
I utgangspunktet synes jeg det er ganske mye fat, det vil si tung vanilje, kokos, og eikespon. Etter hvert kommer pregene på løpende bånd og jeg kjenner kruspersille, appelsin, ingefær, mørk karamellsaus og Banan- twist. Noen florale preg i retning syrin og tulipan. Litt usikker som vanlig på blomsterdufter. Det er også en litt løsemiddelaktig tone som lurer i bakgrunnen, ikke utrivelig men heller ikke så godt integrert at den kan ignoreres. Vann får frem nøtter, amerikansk gulrotkake, og litt syrlighet bidrar til litt mer kompleksitet på nesen nå. Denne whiskeyen belønner den tålmodige. I utgangspunktet litt lukket, og den trenger tid og litt vann for å skinne, men her er det en del å hente synes jeg.

Smak:
Fløyel på tungen, meget søt og litt bitterhet etter hvert. Jeg kjenner nybakt mørkt brød, mandler, appelsin, bakte nektariner, kanel  og syrlig mørk sitronte mot slutten. Med noen dråper finner den balansen mellom søt og syrlig og blir riktig så fornøyelig, ganske lettdrikkelig vil jeg si. Noen preg av stikkelsbær, honning, fenikkelfrø og mer appelsin. Finishen er litt anonym med svake toner av brød, rørsukker og litt mynte. Totalt sett gode smaker, og tidvis fin balanse mellom søtt og syrlig. Jeg tenker at denne kan være fin å eksperimentere litt med i cocktails hvis man ønsker det (den koster ikke hele skjorten!).

Konklusjon:
Siden det er så få Rye whiskeyer å få tak i dette landet, er sammenligningsgrunnlaget litt tynt, men det er ikke så viktig da denne har gode nok smaker til å langt på vei forsvare et kjøp. Den gjør seg godt som en kompanjong til Bulleit Bourbon hvis man vil sette seg inn i forskjellige stiler av amerikansk whiskey, men aller best er den i glasset en sen kveld når du trenger noe litt upretensiøst med mye smak. Desverre ser det ut til at denne er for tiden (august 2014) ute av polets lister, men man får bare krysse fingrene for at den kommer tilbake.

78/100

– Anders