Clynelish Adelphi 14 YO 1997 – 2011

Hvem leverer den beste 14 år gamle tapningen av Clynelish; destilleriet selv eller den uavnhengige tapperen Adelphi? Vi vurderer Adelphis bidrag opp mot originalen. For mer info om destilleriet og whiskyen anbefaler vi at man leser anmeldelsen av originalen først.

Clynelish Adelphi 14 YO 1997 – 2011

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum59,1 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriClynelish
UtgiverAdelphi

Kult-destilleriet Clynelish har ikke vært blant de mest aktive på maltwhiskymarkedet. Ihvertfall ikke når det kommer til offisielle utgivelser. Den vanligste offisielle, Clynelish 14yrs, er riktignok en svært bra og brukbart tilgjengelig whisky, men utover denne og Distillers Edition må man stort sett ut med ganske store summer for å teste andre varianter av Clynelish. Heldigvis finnes det uavhengige tappere som tør å gjøre sin egen vri på den flotte basewhiskyen til dette nordskotske destilleriet. Til tross for relativt kort fartstid som uavhengig tapper (1993-) har Adelphi etablert seg som en sterk merkevare i whiskyindustrien, noe som i stor grad kan tilskrives den høye kvaliteten på produktene de leverer. Et av destilleriene de har hatt en del fokus på er nettopp Clynelish, og nå skulle det endelig bli min tur til å finne ut av hva de er i stand til med whisky fra dette destilleriet.

Noe av det jeg ser etter når jeg vurderer en uavhengig tapning er om de har klart å holde på destilleriets hovedkarakter samtidig som de har satt sitt eget preg på whiskyen. Med den offisielle 14-åringen friskt i minne er det derfor litt ekstra spennende å teste en uavhengig variant med like lang lagringstid. Lykkes Adelphi med denne tapningen?

Utseende:
Mørk rav med et merkbart rødskjær (som kan tyde på noe kraftigere bruk av sherryfat enn originalen). Bra cling. Rent og upretensiøst flaskedesign. Meget tiltalende.

Lukt:
Mye malt helt fra start, iblandet balanserte sherrytoner. Aloe vera, lys karamell, bringebær, sitronmelisse, litt brent sedertre. Litt røyk altså, men ikke spesielt voldsomt. Noe vanilje, appelsin og tranebær. Whiskyen er søt, men det er en naturlig og balansert sødme. Med vann kommer det frem noe kamfer, hvit pepper, svak sjøduft og litt kaffe. Det hele har blitt noe syrligere, med en del grønn pære og grønne druer. Jeg får også en fornemmelse av honning og noe som kan minne om stearin.

Smak:
Mye sitrus (appelsin og sitron) og også en god del malt i starten. Litt umodne jordbær, spinat og demerarasukker. Bart blir en del av nyansene litt overkjørt av alkoholen, tross alt holder whiskyen nesten 60 %, men til tross for dette klarer denne Clynelishen å levere en relativt kremete munnfølelse. Litt nellik, anis, hvit pepper, ferskt gress, grønne druer og fløte slipper også til mot finishen.

Med vann kommer frem ganske mye honning i smaken også og enda mer malt. Sitron, noe knekk, mer pepper og mye mer pære. Maltsukkeret er rett og slett helt nydelig på denne whiskyen, faktisk oppimot nivået til Mortlach «Flora & Fauna», 16yrs. Jeg opplever også at ettersmaken sitter betraktelig lengre enn på originaltapningen, og at den er noe friskere. Snev av røde bær, samt litt rå champignon i ettersmaken. Dette er en whisky som tåler ganske mye vann, og som definitivt nyter godt av det smaksmessig.

Konklusjon:
Dette fremstår enkelt og greit som en forbedret utgave av Clynelish 14yrs. Adelphi har tatt en i utgangspunktet svært god høylandswhisky og lagt til litt mer dybde, litt mer substans og litt mer friskhet. Jeg er enig med min samarbeidspartner Anders i at orignialen har en litt amputert ettersmak, et problem jeg ikke opplever med denne whiskyen. Fornøyelige saker, rett og slett!

84/100

– Rasmus

Clynelish nettside

Adelphis nettside