Glengoyne Dr Jekylls Expression 16 YO

Når en av Oslos beste whiskypuber samarbeider med et av mine favorittdestillerier må det selvfølgelig en anmeldelse til. Denne anmeldelsen av Dr Jekyll's expression of Glengoyne ble skrevet tidligere i år og skulle vært lagt ut for lengst, men bedre sent enn aldri. Hva har 16 år på dette sherryfatet gjort med whiskyen?

Glengoyne Dr Jekylls Expression 16 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum53,9 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriGlengoyne
UtgiverDr Jekylls

For de som ikke vet det er Dr. Jekylls Pub i Oslo et flott sted for oss som setter pris på litt ekstra gode drikkevarer. De har et godt utvalg av øl og brennevin, og da spesielt whisky. Det skader heller ikke at prisene der er såpass gode at man kan unne seg et glass eller to av noe man vanligvis ikke har råd til å kjøpe en hel flaske av. Uansett om whiskyen i denne anmeldelsen virker fristende eller ikke anbefaler jeg en tur til denne puben.

I tillegg til et flott utvalg av vanlige, og kanskje spesielt mindre vanlige whiskyer, har Dr. Jekylls gått til anskaffelse av et par spesialutvalgte whiskyfat, noe som gir dem muligheten til å kunne servere noe helt unikt. Noen destillerier tilbyr tidvis fatkjøp til puber og/eller privatpersoner å kjøpe hele fat. Med den rette kompetansen og litt flaks kan man plutselig ende opp med store mengder whisky av ekstremt høy kvalitet. Fatet denne whiskyen kommer fra er nettopp et slik fat, og siden det “tilfeldigvis” inneholder whisky fra et av mine (etterhvert ganske mange) favorittdestillerier, Glengoyne, var det et enkelt valg da jeg krøp inn i varmen på Dr Jekylls en kald og mørk kveld i februar.

Utseende:
Mørk rød, som en blanding av utvannet cola og rødvin. Flott cling, og til tross for lite reaksjon ved tilsatt vann antar jeg at denne ikke er kjølefiltrert, ihvertfall ikke så kraftig.

Lukt:
Flere centimeter fra glasset er det lett å gå med på at dette er whisky fra et first-fill sherryfat. Tung og fruktig sherrylukt, med maraschino-kirsebær, blå og grønne druer, rød burgundvin og syrlige grønne epler. Det er en del tanniner her, som man kan forvente, noe som gir lukten en behagelig tørrhet blant all sødmen. Videre finner jeg hasselnøtter, spearmint, nellik, stjerneanis, knekk, toast, dadler og litt pepperkakedeig. Det er også (overraskende nok) litt overmoden banan å spore, noe jeg vanligvis forventer av whisky fra bourbonfat, men ikke så mye fra sherry.

Med vann kommer det mer toast i starten, samt noe parfyme (Armani «Code»?), og nei; parfymepreget kom verken fra meg selv eller sidemannen. Jeg finner også en del marsipan nå, samt varmt treverk, engelsk konfekt og veldig svak sort pepper. Det har også blitt mer knekk og mer rødvin i lukten nå.

Smak:
Overraskende frisk start, med lime, rødvin, ingefær og røde druer. Det er ganske mye eikesmak her, men den er ikke spesielt bitter, noe som kan tyde på gode fat og en passende lagringslengde for denne whiskyen. Smaken fortsetter med en god del eple (både ferske grønne og bakte gule), tranebær, grønn te, kanel, svak koriander, samt stjerneanis og nellik som i lukten.

Med vann videreføres friskheten, og jeg finner nå preg av blodappelsin i tillegg til pregene fra da whiskyen var bar. Videre kommer det frem mye tørket frukt nå – rosiner, fiken og tørket aprikos, samt noe overmoden frukt. Naturlig lakris, litt vingummi og solbærtoddy dukker også opp, før det hele runder av med sort pepper og en god del marsipan. I finishen viser maltsmaken seg tydelig for første gang, og den er rett og slett meget god.

Gjennom smaksopplevelsen er det først og fremst Glengoyne 21 jeg finner likheter med, men hvis man tilsetter enda mer vann kommer det frem en del likheter med både Glengoyne 10 og Glengoyne 18 også. Det er først nå det mest typiske Glengoyne-uttrykket kommer frem.

Konklusjon:
Det er noen klare paraleller til Glengoynes standardwhiskyer her, men helheten minner nesten mer om Aberlour, og spesielt Aberlour a’bunadh. Tung og oljete, men samtidig frisk og velbalansert. Når jeg ser gjennom notatene mine i dag oppdager jeg mange referanser til gløgg og julekrydder, men jeg kan ikke huske at likhetene var overveldende heller.

Jeg bøyer meg i støvet. Dette må være noe av det beste jeg har drukket fra Glengoyne p.t. God balanse til tross for kraftige smaker, og som man ofte opplever fra Glengoyne er det en stor variasjon av lukter og smaker avhengig av hvor mye vann man tilsetter. Jeg ønsker også å dele ut litt ekstra kudos for å klare å beholde referansene til Glengoynes standardwhiskyer gjennom en vegg av søt sherry. Strålende!

91/100

– Rasmus

Glengoynes nettside

Dr Jekylls nettside