Mortlach Gordon & MacPhail 15 YO

Noe av det beste med denne hobbyen er når man for alvor begynner å få øynene opp for et destilleri, et distrikt eller en særegenhet. Jeg husker ikke lenger hvorfor jeg forbannet meg på at jeg skulle sette meg inn i akkurat Mortlach. Det finnes enklere whiskyer å få tak i her til lands. Denne Mortlach-tapningen fra Gordon & MacPhail er en av de mer tilgjengelige der ute, så den fortjener i aller høyeste grad en gjennomgang.

Mortlach Gordon & MacPhail 15 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum43 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriMortlach
UtgiverGordon & MacPhail

Bakgrunn:
Har du gått lei av at de fleste vinmonopol har mer eller mindre det samme begrensede whiskyutvalget i hyllene? Da er det kanskje på tide å sjekke bestillingsutvalget. På den positive siden får man tak i veldig mye forskjellig gjennom polet, og selv med et relativt høyt avgiftsnivå kan man gjøre flere gode kjøp (hvis man er usikker på hva en flaske er verdt på det mer åpne whiskymarkedet anbefaler jeg http://www.thewhiskyexchange.com/ som en grei kilde. Butikken deres i London er virkelig verdt et besøk også!). I akkurat dette tilfellet er polprisen en god del høyere enn prisen på The Whisky Exchange, men det gjelder ikke alltid.

Som jeg har vært litt inne på tidligere (Coopers Choice & Flora & Fauna) er jeg ganske fascinert av destilleriet Mortlach, så når Vinmonopolet endelig tar inn en Mortlach som ikke koster en formue er jeg definitivt interessert. Vanligivs ville jeg nok falt for fristelsen og kjøpt en flaske usmakt, men akkurat denne whiskyen kjøpte jeg en liten prøveflaske av for en stund siden. Det er altså på sin plass med en test for å finne ut om denne whiskyen fra Gordon & MacPhail er verdt å kjøpe.

Utseende:
Lys brun. Siden den har ligget på sherryfat såpass lenge er det nok ikke mye fargetilsetning i den (hvis noe). Pent cling, men ingen åpenbar mist.

Lukt:
Neat får jeg en del olorososherry, sort pepper, karamellpudding, markblomster, mild men tydelig sitron, knekkebrød, fersk papaya og litt cornflakes. Malten er langt fremme, sammen med sherry og pepper. Jeg hadde forventet å finne litt mer frukt, men både det florale preget og karamellpudding gjør at dette fortsatt er en relativt søt whisky.

Med vann og luft blir lukten noe lettere (eller mer svevende hvis man skal henfalle til floskler), og whiskyen føles noe mer parfymert. Malten er fortsatt grov og behagelig, og jeg finner litt jordbærsyltetøy sammen med pepper, lime og litt vannmelon. Jeg plukker også opp noen litt røffere noter av pulverkaffe (Nescafé Gull) og mørkt muscovadosukker.

Smak:
Neat kjenner jeg en del jordbær (både frosne og ferske), sherry, cornflakes og popcorn, knekkebrød, karamellpudding, litt lime, sort pepper, syriner. Munnfølelsen er litt tørr, uten at smaken er det. Jeg plukker opp litt eik, engelsk konfekt og tørket fiken. Smaken er rund og relativt søt, men samtidig frisk.

Med vann sitter de ferske jordbærene igjen, men jeg finner også appelsin og plomme av fruktnoter. Litt rosevann, vaniljesaus, karamellpudding, kontinental melkesjokolade, litt salt og noe sitronmelisse er tydelig merkbart. Jeg finner også en del krydder nå, kanskje spesielt i form av karve, oregano, salt og litt anis. Merkelig nok finner jeg noe som kan minne litt om gulrot i ettersmaken – ikke vondt, men overraskende!

Konklusjon:
Alt i alt synes jeg dette er en fantastisk flott whisky. Søt, men ikke overveldende og med både krydder, maltsmak, frukt og desserttoner som gir denne whiskyen fra Mortlach flere dimensjoner og som harmoniserer godt. Spesielt er jeg imponert over smaken, og selv om lukten også er spennende er den ikke fullt så imponerende som smaken. Det at det er tendenser til svovel her gjør meg ingen ting, da dette kler whiskyen godt. Det skjer mye i denne whiskyen og smaksnyanser kommer og går. Dette er nok en whisky som bør nytes uten mat eller annen drikke til, for å få den fokusen den fortjener. Synes jeg den er verdt polprisen? Ja, det gjør jeg (og innen jeg rakk å renskrive denne anmeldelsen har jeg vært på polet og hentet meg en flaske).

87/100

– Rasmus

Mortlach har ingen offisiell hjemmeside