Hamilton Canadian Whisky

Kanadisk whisky blandet av nordmenn, og til en hyggelig pris. Hamilton Canadian Whisky er en av de mest solgte whiskyene på Vinmonopolet, og siden vi ikke har anmeldt noen kanadiske whiskyer så langt er jo dette et fint sted å begynne. Lett å få tak i, lav pris og tilknytning til Norge er stikkordene for Hamilton Canadian Whisky. Da gjenstår det egentlig bare å finne ut én ting: hvordan er kvaliteten?

Hamilton Canadian Whisky

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum40 %
LandCanada
Distrikt-
DestilleriFlere
UtgiverArcus

Bakgrunn:
Canada har en ikke ubetydelig produksjon av whisky. Ofte er kanadisk whisky blandinger av flere forskjellige kornmesker, og da vanligvis mais, rug og bygg. Selv om andelen rug kan være relativ lav, kalles kanadisk whisky ofte ”rye whisky”. Dette er tildels på grunn av manglende kunnskaper, men også noe svakere regulering enn det er i USA. Mens man i USA må ha over 50% rugandel for å kalle seg «Rye», er det ingen nedre grense for kanadisk whisky. Man bør derfor gå for en amerikansk variant hvis man ønsker å teste ut whisky basert på rug. De generelle kravene som ellers blir stilt i Canada er i likhet med Skottland at whiskyen må være minst 3 år og holde minst 40% alkoholvolum. Fatene kan gjerne være gjenbruk og fargekulør er tillatt.

Hamilton Canadian Whisky er noe av det billigste man får på Vinmonopolet i Norge. Den er Arcus sin egen blend, og i likhet med Upper Ten er den importert til Norge for deretter å bli blandet etter norsk oppskrift. Dette behøver ikke være negativt siden Upper Ten er et ganske anstendig produkt etter min mening. Jeg vil anta at målet, ut fra infomarsjonen på etikketten, er å presentere en whisky som skal være typisk for Canada. Jeg må innrømme en viss skepsis, prisen tatt i betraktning, men vet også godt at dyrt ikke nødvendigvis betyr godt.

Utseende:
Gyllenbrun. Ligger ganske lett i glasset. Er usikker på reglene for fargestoff i Canada, men det virker ikke som de har tatt helt av på karamellen.

Lukt:
Veldig søtt, og en stram lukt av lim. Jeg kjenner karamell og en god dose sitrus. Jeg har litt erfaring med rye, og synes fruktigheten av det kornet blir litt slått i hjel av den kjemiske limlukten. Det kan anes noe råttent eple etter å ha latt den lufte seg en god stund (minst tyve minutter). Denne whiskyen behøver definitivt lufting, noe som avhjelper limlukten, og kan godt drikkes av en tumbler siden et Glencairnglass gjør den ingen tjenester.

Smak:
Ikke noe særlig god munnfylde, og i utgangspunktet veldig søt. Jeg kjenner smaken av kornet ganske godt, og opplever det hele som ganske godt integrert. Her klarer jeg ikke hente så veldig mange preg utover en relativt mild smak av ristet loff. Finishen er ikke noe å skrive hjem om.

Konklusjon:
Den smaker heldigvis bedre enn den lukter, og kan egentlig kun anbefale denne som en billig ingrediens i en Old Fashioned eller lignende whiskydrinker. Jeg har prøvd den med litt Canadian Dry og is, noe som var en helt grei tørsteslukker. Dette er ikke en whisky man nyter neat, med mindre man synes whisky skal smake så lite som mulig.

51/100

– Anders

Hamilton Canadian Whisky har ingen offisiell hjemmeside.