Scapa 16 YO, «The Orcadian»,

Det finnes et destilleri til på Orknøyene, i tillegg til det mer kjente Highland Park. Den 16 år gamle varianten av whiskyen deres byr på noen overraskelser og noen skuffelser.

Scapa 16 YO, «The Orcadian»,

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriScapa
UtgiverScapa

Jeg kom over denne for en stund tilbake på polet uten å ta stilling til hverken distrikt eller hva whisky fra Orknøyene ville si. Det eneste jeg visste var at jeg aldri hadde hørt om Scapa før, og at en 16 åring  til rundt femhundrelappen kunne bli et spennende møte. Jeg har imidlertid underveis satt meg bedre inn i whisky fra den gamle vikingkolonien på kysten utenfor nordlige Skottland, og det er flere sider ved Scapa som er av interesse.
Destilleriet er ett av to på Orknøyene og er en langt mindre operasjon enn det velkjente Highland Park. Mens sistnevnte profilerer seg sterkt på vikingarven til øyene og gir versjoner av sin whisky med flotte navn som Drakkar, Leif Eriksson, Hjarta, Thor etc. – og da med passende design, så velger Scapa å kalle sin 16 åring The Orcadian som forøvrig er foreløpig den eneste vidt tilgjengelige Whiskyen deres.

Boksen har et design i blått og turkis, og med en smakfull dog moderne illustrasjon av en seilbåt som gir et inntrykk av en både maritim og sofistikert whisky. Dette står i kontrast til det mer konservative designet mange andre destillerier legger seg på, som formodentlig skal gi inntrykk av lange tradisjoner og heraldikk.

Etter litt research viser det seg destilleriet faktisk har en historie, en som strekker seg tilbake til 1885. De har som mange andre gått igjennom restruktureringer, overtakelser og produksjonen har blitt lagt på is (mothballing) så sent som 1994. De driver i dag en ganske liten produksjon, med en wash still og en spirit still. De benytter en såkalt Lomond still som sin Wash still, en litt sær anretning hvor det tradisjonelt var satt inn kobberplater i en sylinder over den nedre kjelen, nesten som lameller, som kan justeres etter hvilket resultat man ønsket. Dette var nok en fordel for de destilleriene som produserte forskjellige produkter til blends hos ett og samme destilleri. Disse platene er hos Scapa fjernet og den fungerer derfor på bare en innstilling. Den eneste andre Lomond still som er i bruk i dag er den beryktede ”Ugly Betty” hos Bruichladdich som blir benyttet til deres svært gode Gin.
Så et besøk hos Scapa kunne være interessant med tanke disse særegenhetene, men dessverre så har de ikke ressurser til å tilby omvisninger.

Presentasjon:
Dette er en Whisky som holder 40% og kan godt drikkes neat. Jeg tok en liten dråpe vann i underveis for å se hva som skjedde. Det er tydelig at dette er produkt som vil gjøre de som ønsker seg en Craft Whisky litt gretne. Her er det både kjølefiltrering og antakeligvis tilsatt fargestoff. Fargen er gulbrun og whiskyen virker moderat oljete i glasset.

Lukt:
Et preg av Bourbon og vanilje. Jeg kjenner en honningduft som ville fått Ole Brumm til å stikke hele hodet i krukken, en ganske frisk floral duft, og noe søte epler. Dette er ganske lovende. Det blir litt mer vanilje når jeg tilsetter en ørliten mengde vann.

Smak:
Veldig lett på tungen, ganske godt med krydder- et sterkt preg av hvit pepper, og nå en enda fyldigere eplesmak. Jeg vil si at det er modne, røde epler det er snakk om. Mer honning og et svakere preg av maltsukker.

Finish
Jeg synes den er litt tørr, og et svakt hint av sjø som seg hør og bør i en øywhiksy. Litt sjokolade kan faktisk anes i ettersmaken som ikke har noen spesiell lengde.

Konklusjon:
De beste opplevelsene jeg har hatt med Scapa 16 har vært som dessertwhisky. Spesielt etter et tungt måltid, om det er krydret mat eller sjømat som krabber. Da kommer honningpreget virkelig til sin rett og siden den ikke er spesielt tung hjelper den godt på fordøyelsen. Når det gjelder produksjonen av Whiskyen så skulle jeg gjerne visst litt mer om fatene de benytter. Jeg er ganske sikker på at det er relativt unge bourbonfat, men jeg tar ikke dette for gitt. Jeg synes det er veldig mye riktig med denne whiskyen, spesielt det at den er så god til dessert. Det som forundrer meg er at de som et lite destilleri ikke blir med i den klubben med bittesmå destillerier som dropper kjølefiltrering, fargestoff og flasker på 46% alkoholvolum. Det er ikke helt sikkert at de har tilsatt E150, men har et inntrykk av det. Min hypotese er at de ikke ønsker å støte fra seg de som skulle reagere på tåkete Whisky og eventuelt ekstra avgifter. Jeg synes denne whiskyen fortjener er craftpresentasjon, og håper de gir ut noe slikt i fremtiden.

78/100

– Anders

Scapas hjemmeside