Glendullan Rare Malts Selection 26 YO, 1978 – 2005

En annen whisky fra Rare Malts Selection, denne gangen fra Speysides whiskyhovedstad "Duffown". Et destilleri som først og fremst fokuserer på produksjon til blends, selv om de også selger noe som maltwhisky.

Glendullan Rare Malts Selection 26 YO, 1978 – 2005

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,6 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriGlendullan
UtgiverDiageo

La meg begynne med å si dette kort og brutalt: Glendullan har en litt tvilsom historie. Jeg tror vi alle kan være enige om at det er greit å jukse litt innimellom hvis det fører til et godt resultat, men med dette destilleriet har Diageo (selskapet som eier det) gått litt for langt. Glendullan var en lang periode to destillerier som lå like ved hverandre (et gammelt og et nytt), og Diageo vattet (blandet) whiskyene fra disse to destilleriene sammen og kalte det «single malt». Som om ikke det var nok forekom dette også i en periode da de prøvde så godt de kunne (og vi kan godt si at de klarte) å skape en hype rundt renheten og særpreget i single malts. De fokuserte her spesielt på at fasongen på utstyret var en viktig del av resultatet. Litt hyklersk spør du meg, men så lenge whiskyen smaker og lukter godt (og man ikke blir blind av å drikke den) er jeg villig til å tilgi en del.

Glendullan ligger i Speysides whiskyhovedstad Dufftown, og ble opprettet i 1898. Med en produksjon på ca 4 millioner liter whisky i året er dette definitivt ikke et lite destilleri. De fokuserer imidlertid mest på blends, og det er en sjeldenhet å se maltwhiskyer herfra. Det skal imidlertid sies at det selges under navnet «The Singleton» i Statene. Hvis man kjøper en flaske «The Singleton» i Europa er whiskyen imidlertid fra et annet destilleri (Dufftown). Mer om dette i anmeldelsen til  The Singleton. Glendullan er forøvrig et viktig element i blend-whiskyen «Old Parr».

Presentasjon:
Gyllen, men lys for alderen – refill cask? Merkbar mist – ikke kjølefiltrert.

Lukt:
Neat – Mye parfyme, fruktkake, marsipan/nøtter, varme epler (eplekake), melkesjokolade.
Tilsatt vann – Svak maltsmak kommer frem, tørket frukt (rosiner), vanilje- /karamellpudding, lys sjokolade, turkish delight

Smak:
Tydeligere kornsmak, fortsatt sjokolade (belgisk melkesjokolade), sitronfromasj i ettersmaken. Ved mer vann blir sitronen renere (mer mot frukten enn fromasj), og sjokoladen blir tydeligere. Malten er vag, men veldig behagelig.

Konklusjon:
Flott sammensatt whisky! Frukt og sjokolade, fin sødme. Relativt jevn smak, som aldri blir ubehagelig. Diageo er tilgitt.

84/100

– Rasmus

Glendullan har ingen offisiell hjemmeside

Bilde fra https://www.whiskyhammer.co.uk/