Glen Mhor Rare Malts Selection 28 YO, 1976 – 2005

Spennende whisky fra et lite profilert destilleri. Glen Mhor ble nedlagt for nesten 30 år siden, men skulle få oppmerksomhet fra uventet hold nå i våre dager. Forsvarer denne whiskyen fra Rare Malts Selection prisen? Kan mindre kjente destillerier levere kvalitet? Og hvorfor har destilleriet plutselig fått oppmerksomhet på 2000-tallet?

Glen Mhor Rare Malts Selection 28 YO, 1976 – 2005

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum51,9 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriGlen Mhor
UtgiverDiageo

I utgangspunktet er det ikke så veldig mye å si om Glen Mhor-destilleriet. Det ble opprettet i 1894 og lå utenfor Inverness, nord i Skottland. Historisk sett var det ikke et spesielt profilert destilleri, hvor driftskostnadene var høye og produksjonen lav. I det brutale whiskyåret 1983 ble produksjonen ved Glen Mhor stoppet, og destilleriet ble revet 3 år senere. I likhet med North Port ble det bygget et supermarked der destilleriet en gang lå.

Dette er likevel ikke slutten på eventyret. Glen Mhor, eller snarere en av deres vatted malts, skulle få uventet oppmerksomhet 24 år etter destilleriet ble nedlagt, i 2007. Til tross for den lave omsetningen i historisk sammenheng var et av produktene til Glen Mhor – Mackinlay’s Rare Old Highland Malt, relativt populær rundt århundreskiftet 1800-1900. Da den engelske polfareren Ernest Shackleton reiste til Antarktis med polarskuten Nimrod i 1907 hadde han med seg 25 kasser av denne whiskyen. I 2007 ble 3 av kassene funnet i Antarktis. Da whiskyen skulle gjenskapes var Glen Mhors maltwhisky en svært viktig brikke i puslespillet.

Presentasjon:
Gyllen – nesten messingaktig, ren, relativt lys. Svak mist. Altså ingen fargestoffer, lys farge til å være lagret i 28 år (sannsynligvis refill casks) og ingen kjølefiltrering.

Lukt:
Neat – Plomme, søt sherry, intens fruktblanding (vanskelig å plukke ut spesifike frukter).
Tilsatt vann – Banan, rug, vanilje, marsipan. Svakt preg av søt appelsin.

Smak:
Passende bitterhet, lang ettersmak, marsipan, fruktsalat, sort pepper, svak (og meget tiltalende) jordaktig bismak, ost (gräddost).

Konklusjon:
En subtil whisky som utvikler seg formidabelt gjennom smaksopplevelsen, uten på noen måte å bli voldsom. Mange smaker som flyter utrolig godt sammen. Skifter elgant mellom det fruktige, det krydrete og en tyngre middagsaktig smak. 5-retters måltid i et whiskyglass.

92/100

– Rasmus

Glen Mhor har ingen offisiell hjemmeside

Bilder fra https://www.whiskyhammer.co.uk/