Waldviertler Single Malt Whisky

Østerrike er ikke viden kjent for sin whiskyproduksjon, men også de har blitt med på trenden, f.eks. med litt pussige Waldviertler Single Malt Whisky.

Waldviertler Single Malt Whisky

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum41 %
LandØsterrike
DestilleriJ. Haider Whiskydestillerie
UtgiverJ. Haider Whiskydestillerie

Flere og flere land har kastet seg på hypen rundt maltwhisky, og Østerrike vil være med på moroa. Landet som altså har gitt oss Mozart, Schwarzenegger og en maler som ikke kom inn på kunsthøyskolen, har nå også gitt oss whisky. Dette er Waldviertler Single Malt Whisky, destillert av J. Haider Whiskydestillerie og lagret i 6 år på eikefat. Det opplyses om at det er brukt lyst røstet malt av typen Gerstenmalz (det finnes en mørkrøstet type også, som selvfølgelig også står i barskapet mitt. yaaay…). Uansett, denne herligheten er tappet på 41% og er faktisk ikke kuldefiltrert. Så la oss se hva denne Wiener-whiskyen kan tilby.  

Waldviertler Single Malt Whisky

Lukt

Tørre urter, nesle og blader er det første som treffer meg her. Det lukter ikke typisk whisky, mer som en slags urtedram. Litt lengre bak skjuler det seg en sødme av typisk gjærbakst med melis-karakter. Spor av bringebærdrops dukker også opp. Lukten på Waldviertler Single Malt er i beste fall rar, men den er ikke avskrekkende vondt. Når det er sagt hadde jeg aldri gjettet whisky. Vann gjør den litt søtere på lukta og den får faktisk frem noen toner av malt, samtidig som at det tørre og bitre roer seg et ørlite hakk. Ellers er det ikke noen særlig forskjell.

Smak

Det her er ikke whisky! I så fall er den destillert i kjeler tidligere brukt til Underberg eller liknende søl. Jord, kalk og mose gir en ganske rolig start før den plutselig slår over i en bitterhet som snerper igjen alt som finnes av munnparti og får meg til å angre bittert (pun intended) på kjøpet av denne her. Waldviertler Single Malt smaker faktisk riktig så jævlig. Sødmen fra lukten er på ingen måte å finne igjen i smaken og hele greia virker kunstig fremstilt, selv om den etter sigende ikke er det. Vann gjør ingen underverker på smaken heller, men den sinnsyke bitterheten forsvinner litt og det kommer frem toner av mynte og nyslått gress. Jeg orker ikke mer, og heller ut resten. Så legger jeg merke til de minst 6cl som står igjen i flaska. Spørs om ikke redaktøren får tidlig julegave i år. (spørs om ikke redaktøren synes det er en fryktelig dårlig idé, red.anm.)

Konklusjon

Østerrike! Dette holder ikke mål! Det er greit at dere har klart å dytte skylda for to verdenskriger over på andre, men denne gangen slipper dere faen ikke unna! Selv Hitler hadde slitt med nasjonalfølelsen om han smakte på dette her. Jeg hadde faktisk litt troa på dere, med tanke på hva dere har bidratt med når det kommer til kultur, dans, musikk og mat. Dere er kjent for punktlighet, kvalitet og orden, men det her bryter så sykt med disse prinsippene. Jeg tror med sikkerhet jeg kan si at denne hører mer hjemme i Strasbourg enn i Salzburg. Det er kun to positive ting å si om Waldviertler Single Malt: Den ene er at det faktisk finnes verre der ute. Den andre er at det følger med et drammeglass på korken. Og det verste er at jeg har en flaske med broren til den her, nemlig en mørkrøstet utgave. Faen…Håper glasset lar seg vaske.

17/10

– Anders Hansen

Waldviertlers nettside