Port Askaig 8 YO

Port Askaig 8 YO er nok et eksempel på hvor godt en ukomplisert og ung Caol Ila kan være. Et helstøpt alternativ til den original 12-åringen.

Port Askaig 8 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum45,8 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriN/A (men egentlig Caol Ila)
UtgiverSpeciality Drinks Ltd

For noen år siden fikk Port Askaig 100 Proof en gjennomgang her på siden. Skal vi kalle den Port Askaig 8 YOs litt bøllete lillebror? En intens og kraftfull røykwhisky fra Caol Ila, som til tross for mangel på finesse klarte å være både lettdrikkelig og minneverdig. Går man for eldre tapninger av Port Askaig er opplevelsen helt annerledes (bl.a. fordi noen av dem kommer fra et annet destilleri), men siden Port Askaig 8 YO sannsynligvis er omtrent like gammel som 100 Proof, er det naturlig å sammenligne de to direkte. 

En ting som kom frem som en styrke ved 100 Proof var hvor godt det høye alkoholvolumet kledde den unge whiskyen. Høyt alkoholvolum er som regel et fortrinn for whisky, særlig for disse unge røykbombene. I teorien bør altså Port Askaig 8 YO falle mindre i smak enn 100 Proof. Samtidig er det andre ting enn abv som spiller inn, og 45,8 % er slett ikke ille når alt kommer til alt.

Port Askaig 8 YO er for tiden ikke tilgjengelig på Vinmonopolet, men var inntil nylig mulig å kjøpe for ca 860,- noe som i hvert fall sier litt om prisnivået.

Port Askaig 8

Lukt

Klassisk ung Caol Ila, med alle signaturtrekkene på plass. Her er det masse torvrøyk, bacon, grønne urter, grapefrukt og mild mørk sjokolade. Sjøsprøyten kjennes godt i nesen, det samme gjør malten (faktisk med et hint av sjokolademalt), sort lakris, tjære og grønn pepper. Det lukter ungt og intenst, heftig røyk og ganske mye syrlighet. Det lukter godt med andre ord, godt men ikke elegant. Ingen voldsom utvikling med vann. Litt vanilje, litt humle og litt toast.

Smak

Saltvann, St. Hansbål, marshmallows, sitronsaft, bacon, umodne hasselnøtter og litt grønn te. Smaken er ikke like eksplosiv som lukten. Det er masse røyk her, men den smaken er mer moden og fyldig, med masse balanserende sødme. Masse vanilje, pepperrot, fudge, malt og litt kanel. Vann gjør hever røyken og vaniljen, og tilfører litt banan, malteddik, lønnesirup og menthol.

Konklusjon

Caol Ila, både ung og gammel, treffer meg vanligvis svært godt. Denne er intet unntak. Ukomplisert og rett frem, men med en god blanding av Islay-trøkk og kledelig fatsødme. Kvalitetsmessig er vi ca på samme nivå som standardtapningen Caol Ila 12, men med nok egenart til at det ikke føles helt feil å betale litt ekstra. Pussig nok er den også et lite hakk bedre enn 100 Proof, men ikke større enn at det kan tilskrives en slags feilmargin.

81/100

– Rasmus

Port Askaigs nettside