Linkwood North Star 10 YO

Linkwood North Star 10 er en sherryfatlagret Linkwood på fatstyrke til under tusenlappen. En god og velgjort whisky - særlig på lukten.

Linkwood North Star 10 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum53,5 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriLinkwood
UtgiverNorth Star

Denne gangen blir jeg nærmere kjent med en Linkwood tappet av den uavhengige tapperen North Star Spirits. Jeg har tidligere smakt noen forskjellige tapninger fra denne tapperen, og må si at det aller meste har levert ganske så bra. Nå er det altså en 10 år gammel Linkwood som står for tur. Lagret på en Oloroso sherry hogshead og tappet på 53,5% kan jo dette absolutt love godt. Flaska ble kjøpt på Pinkernells Whisky i Salzburg og er dessverre ikke å oppdrive i Norge. 

Linkwood North Star 10 YO

Lukt

Dette lukter sommer! Jordbær, sjokolade og rips. Etter en liten stund kommer det også fram ostekake, krydder, epler og aprikos. Lukten på denne treffer meg veldig bra – veldig forsiktig og myk, noe som absolutt passer bra i varmen. Med litt vann viser den også sider av søt gjærbakst, varme krydder, weetabix og varm jordbærsaus (sånn man rører selv). Den har et lite alkoholstikk på nesen, men ikke verre enn hva en kan forvente av en 10-åring på fatstyrke. Fantastisk nese på den her. 

Smak

Også på smaken kommer bærene frem, men da mer i retning av markjordbær og cocktailbær. Videre følger en smak av mørk brownie og tørr kakao. Avslutningen er ganske så tørr og syrlig. Syrligheten blir borte med litt vann og whiskyen er mye søtere i avslutningen. Ellers blir jordbær mer fremtredende og det kommer også et innslag av pære. Lukten overgår smaken, men dette smaker ikke på noen måte vondt. 

Konklusjon

En flott sommerwhisky for varme utekvelder! Dette er riktignok ikke en whisky som får deg til å falle ut av stolen av begeistring, men det forventet jeg heller ikke. Den gjør den jobben den skal gjøre, og det gjør den godt. Selv om smaken ikke scorer like høyt som lukten, har jeg ingen problemer med å anbefale Linkwood North Star 10 YO.

79/100

– Anders Hansen

North Stars nettside