Glentauchers Single Malt Dreams 25 YO, 1997-2022

En single cask på 25 år til under 2500kr i 2024 er ytterst uvanlig. Når Glentauchers Single Malt Dreams 25 i tillegg er så god er det lite å lure på.

Glentauchers Single Malt Dreams 25 YO, 1997-2022

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum49,1 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriGlentauchers
UtgiverSingle Malt Dreams

Single Malt Dreams er en norsk uavhengig tapper som drives av Stephen Mathis og holder til i Bergen. Det har allerede kommet en del tapninger fra Single Malt Dreams, deriblant en utrolig god Ben Nevis som jeg gjerne skulle anmeldt hvis muligheten byr seg. Jevnt over ryktes det at tapningene herfra holder høy kvalitet, så jeg gleder meg til et dypdykk i denne.

Denne gangen er det altså Glentauchers Single Malt Dreams 25 som skal i ilden. Lagret på et bourbonfat i 25 år og tappet på 49,1% alkohol. På papiret høres dette veldig godt ut. Fatet ga for øvrig 165 flasker og den er fremdeles tilgjengelig på Vinmonopolet til kr 2274.- (August 2024). La oss hoppe i det!

Glentauchers Single Malt Dreams 25

Lukt

OJ! Dette var fruktfest! Herlig! Aprikos, banan og sitron er det første som slår meg. Nam. Det er også en god del malt og pepper som ligger i bakgrunnen her. Videre dukker det opp nytraktet sort te, pærer og kandissukker. Dette lukter skikkelig godteri! Avslutningsvis en litt tørrere note av treverk. Etter å ha tilsatt litt vann blir den mer floral og søtere. Nå kommer det  også en del noter av hermetiserte pærer og vaniljekrem. Det anbefales å la drammen stå litt i glasset og gå litt fram og tilbake og lukte på den. Whiskyen utvikler seg fint og har mye å by på, så nyt et glass når du har god tid og rolige omgivelser. 

Smak

Det er mye banan og aprikos her også, men også en del gelegodteri. Den bærer alkoholen godt og fremstår som veldig vellagret og snill, men på ingen måte kjedelig. Videre viser whiskyen også innslag av hylleblomst, tørt krydder og tanniner. Med vann fremstår den litt skarpere, litt mer anslag rett og slett. De søte tonene er fremdeles tilstede, men tanninene og tørrheten dempes noe til fordel for pepper og muskatnøtt. Dette var en skikkelig god whisky! 

Konklusjon

En 25 år gammel single cask på fatstyrke til under 2500kr i dagens marked er omtrent som et varp å regne. Når den i tillegg leverer til de grader på både smak og lukt, så er dette en no-brainer i min verden. Løp og kjøp!

87/100

– Anders Hansen

Single Malt Dreams’ nettside