Oban Distillers Edition 2022

Oban Distillers Edition 2022 byr som vanlig på Obans klassiske kystwhisky, lagret på montilla fino sherryfat. En god dram fra et godt destilleri.

Oban Distillers Edition 2022

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum43 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriOban
UtgiverOban

Oban er et av disse destilleriene som fort havner på radaren hos nyfrelste whiskyentusiaster, og så har en tendens til å bli litt glemt. Den 14-årige standardtapningen er lett tilgjengelig, ålreit priset og den har nok særpreg til at den stikker seg litt ut. Etterhvert som interessen utvikler seg oppdager man ganske fort at det ikke er så mye å velge mellom fra dette destilleriet. Mens Clynelish 14 åpner døren for et bredt spekter av uavhengige tapninger, er det oppsiktsvekkende få slike fra Oban. Den lave produksjonen til dette lille destilleriet setter åpenbart begrensninger.

Heldigvis har det kommet til noen offisielle alternativer etter hvert. Et par 21-åringer, noen “Special Releases”, den riktig så trivelige Little Bay, og altså Obans årlige tilskudd til “Distillers Edition”-serien. Som vanlig fra denne serien har vi med å gjøre med en base som er veldig lik standardtapningen, altså en 14-åring på primært bourbonfat, som siden får ca 6 måneders sluttlagring på hetvinsfat – i Oban Distillers Editions tilfelle; Montilla Fino sherryfat. Vi snakker altså om svært tørr sherry, noe som bør kle Obans litt røffe og krydrede stil godt.

Dette er altså 2022-tapningen av Oban Distillers Edition. Som alltid med denne serien vil det være variasjoner fra år til år. Samtidig pleier de å være ganske så like, så denne anmeldelsen kan fint brukes til å vurdere om man skal gå til innkjøp av andre årganger også. Oban Distillers Edition er ikke tilgjengelig på Vinmonopolet for øyeblikket, men flasker i denne serien gikk sist for 800,- (juni 2024).

Oban Distillers Edition

Lukt

Obans destillerikarakter er, ikke overraskende, tydelig her. Denne mildt maritime og peprede helheten, som i motsetning til mange destillerier med tilsvarende profil inneholder minimalt med røyk. Sort te, salmiakklakris, tobakk, brent popcorn, crème brûlée, kardemomme, nellik og et hint av gress og muskatt. Matchen mellom den tørre sherryen og det krydrede destillatet er svært god. Samtidig mangler det litt fylde her. Kompleksiteten roper på høyere alkoholnivå. Nøtter, tørr sherry og et hint av kirsebær. Vann gjør lukten litt mer sherrydrevet, noe den i og for seg nyter godt av, men den blir ikke nødvendigvis mer engasejerende av den grunn.

Smak

Masse pepper først: sort, hvit, cayenne. En del syrlighet av grapefruktskall, sitrongress og litt sherryeddik. Munnfølelsen frisk, men ganske lett – på grensen til tynn. Honningsødme og litt lønnesirup, grønne druer, rosmarin og litt mint. Det går en svak maltnote i bakgrunnen, samt litt vanilje og treacle tart. Som med lukten mangler det imidlertid punch og fylde. Whiskyen lover noe den ikke helt klarer å levere. Vann gjør smaken og munnfølelsen friskere, nesten sprudlende. 

Konklusjon

Forsåvidt god og lettdrikkelig, men er denne egentlig litt kjedelig? Jeg sliter med å sette fingeren på noe galt her, men det hele virker litt tynt og tamt. 

74/100

– Rasmus

Obans nettside